Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan 
 
 PGA NASVETI: Pripravljeni na dež 


PGA NASVETI: Pripravljeni na dež

Andrej Kraljič vam prenaša svoje izkušnje igranja golfa v mokrem vremenu.

Igranje golfa v dežju in vetru ni prijetno. Mokro vreme vpliva na razmere na igrišču in bistveno zmanjša moralo ljudi. Ni bolj neprijetne stvari, kot igrati partijo v mokrih čevljih in oblačilih, ki niso kos razmeram. Toda ni nujno, da nam slabo vreme pokvari izlet v naravo; če se ustrezno psihično pripravimo, poskrbimo za najboljšo dežno opremo in prilagodimo tehniko udarcev, lahko tudi v dežju odigramo nepozabno partijo.


VSE JE V GLAVI


V dežju nikar ne hitite. Nagonsko boste želeli čim prej zaključiti luknjo ali partijo, zato lahko marsikaj spregledate. Vzemite si čas, saj se morate zavedati, da je v dežju potrebno računati na več spremljevalnih dejavnikov kot v lepem vremenu.

Ključna stvar v dežju je ohranjanje mentalne zbranosti. Ne obupajte, če je pred vami še devet lukenj, črni oblaki pa so prekrili nebo. Zavedajte se, da se tudi drugim na igrišču godi enako, zato se nasmehnite in z dobro voljo premagajte preostanek igrišča.

OPREMA

V golfu ni slabega vremena. So le neustrezna oblačila.


Priporočam, da imate v torbi vedno vsaj dve rokavici in dve brisači. Slednji vam bosta prišli prav za sušenje mokrih ročajev in rok, rezervna rokavica v dežnem vremenu pa je nujna, saj če jo boste še tako skrivali in ščitili pred dežjem, jo boste slej kot prej zmočili in uničili. Na tržišču obstajajo tudi rokavice za dež, ki ob moči še izboljšajo oprijem palice.


Dobra dežna oprema lahko predstavlja razliko med užitkom in razočaranjem. Imejte vsaj zgornji del vedno v torbi, saj nikoli ne veste, zlasti v vremensko muhastih mesecih, kdaj vas bo presenetil naliv. Najboljša oprema je tista, ki hkrati zadržuje vodo in prepušča zrak. Da o dovolj velikem dežniku sploh ne govorim. Jaz ga vedno nosim s seboj, brisačo za brisanje rok pa imam obešeno na notranji strani.

Bolj kot kar koli drugega je pomembno, da ročaji palic ostanejo suhi. Ne pozabite na pokrivalo za zgornji del torbe, še bolje kar za celo torbo, predvsem pa bodite pozorni, da ko palico vzamete iz torbe, ročaj ostane suh. Z mokrim ročajem boste le stežka ohranili dober prijem, kar se bo posledično odrazilo v slabem udarcu.

TAKTIKA

V slabem vremenu igrišče postane daljše, dober rezultat pa teže dosegljiv.

Čeprav je logično, da dež in vlaga skrajšata let žogice, opažam, da se premalo ljudi zaveda tega dejstva. Igrajo z istimi palicami kot v lepem vremenu, a se zato bolj napenjajo, hočejo udariti močneje in seveda več grešijo. Vzemite palico več in stvar je rešena.

Zaradi številnih plasti oblačil je vaše gibanje omejeno. Zato se ne trudite narediti takšen swing oziroma obrat, kot če bi igrali v kratkih rokavih. Zadovoljite se s tričetrtinskim udarcem in zato raje izberite palico z nižjim naklonom.

Hladno vreme lahko bistveno vpliva na lastnosti žogice. Te so narejeno tako, da imamo zagotovljeno optimalno delovanje med 8 in 36 stopnjami Celzija. Kar je manj ali več, povzroča izgubo dolžine ali nestalnost udarca. Predlagam, da bolj vešči igralci v hladnem vremenu igrate s troslojnimi žogicami, ki so nekoliko mehkejše in vam bodo zlasti okoli zelenic zagotavljale boljši občutek.

PRAVILA

Poznavanje pravil vam lahko olajša igranje.


Udar strele je sovražnik številka ena vsakega golfista ali golfistke. Statistično gledano le poplave zahtevajo več smrtnih žrtev, povezanih z vremenom. Če se znajdete v takem položaju, brž pustite golfsko torbo in poiščite zavetje. Nikar ne hitite odigrati še ene luknje, saj se lahko zgodi, da bo to vaša zadnja v življenju.
Če so v veljavi še zimska pravila, lahko umazano žogico tudi dvignete in obrišete. Vendar pa aprila običajno to pravilo ne velja več. Zavedati se je treba, da ima umazana žogica slabše lastnosti delovanja. Lahko zavije v eno ali drugo smer, ima krajši let, pa tudi odboj na zelenici je lahko drugačen, kot predvidevate. Jaz jo na zelenici vedno dvignem in očistim, v deževnem vremenu pa tudi pred udarcem iz udarjališča poskrbim, da je žogica čista in suha.

Več o igri na blatnem igrišču lahko preberete v kolumni sodnika Stanka Neziča. Pravilo občasne vode lahko uveljavljamo tako na fairwayjih, zelenicah kot v bunkerjih. Če stopite poleg žogice in se izpod čevlja prikaže voda, imate pravico do olajšave.

 
Sobota, 29. November 2014

Obiskovalec

Aktualna anketa
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane.