Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan 
 
 AVTODROM - Mercedes GLK 320 CDI 4MATIC edition: Paziti moraš na pravo opremo 


AVTODROM - Mercedes GLK 320 CDI 4MATIC edition: Paziti moraš na pravo opremo

Golf in formula ena sta športa, ki ju strokovnjaki za marketing zelo cenijo. Pravzaprav zato ni nič čudnega, da lahko vidimo številne reklame, kjer se ti dve individualistični športni panogi srečata. Vedno na zelo zanimiv način. Boštjan Belčič

V eni izmed bolj odmevnih je pred leti nastopal zdaj že upokojeni šef moštva McLaren Mercedes, Ron Dennis, ki je v najzgodnejši jutranji zarji na vadišču treniral čipanje in pičanje. Žoge so se kotalile po brezhibno urejeni zelenici in puščale sledi. Seveda, saj je bila na travi, glede na zgodnjo uro, razumljivo, še jutranja rosa. Dennis, ki je bil v karavani formule ena vedno znan kot velik perfekcionist, si je med vadbo mrmral: “Pozoren moraš biti na pravo opremo, nikoli ne smeš biti zadovoljen s tem, kar si dosegel, in vedno moraš biti pripravljen začeti znova!”

Verjeli ali ne, toda Ron ni reklamiral nobenega avtomobila. Dandanes se zdi, da bi Mercedesov športni terenec GLK kot ulit sodil v omenjeni koncept. Predvsem, ko je govora o najboljši opremi. V notranjosti temu avtomobilu, odetemu v kolekcijo ‘edition’, še tako razvajen človek res težko očita kakšno pomanjkljivost. Kot ponavadi je največja težava seveda cena dodatne opreme, ki hitro doseže ceno manjšega bolj ‘normalnega avta’. Toda kdor v teh resda ne najbolj rožnatih časih razveže svojo denarnico, bo gotovo zadovoljen. Še posebej, če obenem sodi med ljubitelje elitnega športa na štirih kolesih. Takšen voznik bo gotovo hitro potegnil nekaj vzporednic z delovnim okoljem, v kakršnem svoj vsakdanji kruh služi Lewis Hamilton. Predvsem na spodnji strani ‘prirezani’ volan pričara tovrstne občutke. Vozne lastnosti niso dirkaške, toda to ni zadnja beseda na tem področju. GLK je namreč tisti tip avta, ki človeka ne lepi na sedež, vseeno pa voznik ob pogledu na števec spozna, da kolesa izjemno hitro ‘požirajo cestno podlago’ (podatek o tem, da vas od štarta do hitrosti 100 kilometrov na uro loči le 7 sekund in pol, je gotovo zgovoren).

Ko je govora o elektroniki, je podobnosti s formulo ena veliko manj. Toda predvsem po zaslugi strogih pravil v tem spektaklu. GLK je namreč ‘do vrha založen’ s številnimi sistemi, ki pridejo zelo prav v mejnih situacijah - od tako imenovanega AGILITY CONTROLA (sistem za nadzor lege in voznih lasnosti) do preverjenega 4 MATIC pogona, s pomočjo katerega boste lahko premagali tudi terene, ki se za takšen avto zdijo nepremagljivi. Ja, seveda ostaja tisti klasični pomislek: ‘Ga je pa preveč škoda za v blato!’

S pomislekom se človek sreča tudi, ko je govora o zunanji obliki. Takole, ko človek okrog klubske hiše motovili okrog avta, se ponavadi najde kdo, ki poda kakšno pripomobo, vezano na škatle oziroma kaj podobnega. Res je, GLK ne navdušuje s kakšnimi futuristično obarvanimi potezami. Nasprotno, zdi se, da so se njegovi idejni očetje malce ozirali v preteklost oziroma k izdelku, katerega zadek krasi oznaka G. Črka, ki je v svetu terencev že zdavnaj prerasla legendo. GLK tako bolj kot na površno romanco spominja na tisto pravo ljubezen. Dvomljivci, ki ne vedo najbolj, kako bi opisali bolj retro obliko, se namreč ponavadi vrnejo nazaj in pravijo: “Pravzaprav, ko človek dodobra premisli, pa tole niti ne izgleda slabo.” Ron Dennis pa bi verjetno dodal, avto, ki vas navduši znova in znova.

Motor

delovna prostornina: 2987 cm 3

največja moč: 165 kW (224KM)

največji navor: 540 Nm pri 1600-2400 vrt/min

Zavore

spredaj: koluta

zadaj: koluta

 Mere:

dolžina: 4528 mm

širina: 2016 mm

višina: 1698 mm

medosna razdalja: 2755 mm

Mase:

masa praznega vozila: 1880 kg,

Zmogljivosti:

največja hitrost: 7,5 km/h

čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: s;

Poraba:

povprečna poraba: 9,8 l/100km

Prtljažnik:

prostornina: 450/1550 l

 
Ponedeljek, 24. November 2014

Obiskovalec

Aktualna anketa
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane.