Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan 
 
 KAM NA IZLET: Sprehod po parku ali partija golfa? 


KAM NA IZLET: Sprehod po parku ali partija golfa?

To smo se spraševali po tem, ko smo konec februarja obiskali golfski klub Padova, igrišče, ki zadnjih dvajset let sodi med najboljša v Italiji. In to povsem upravičeno, saj vam bo sprehod (ali če hočete, partija golfa) po botaničnem vrtu in brezhibnih fairwayjih še dolgo ostal v spominu. ŽIGA BOJC

Igrišče se nahaja južno od Padove, približno pol ure vožnje z avtomobilom od Benetk, v osrčju termalne pokrajine Euganee, ki že več kot dva tisoč let slovi po zdravilni, sproščujoči termalni vodi. Številne arheološke najdbe in zapisi potrjujejo, da so že stari Rimljani iz večnega mesta hodili ob vznožje hribovja Euganee, kjer so uživali v blagodejnih učinkih vode, ki se po dolgi podtalni poti od Alp znova pojavi na površini s 87 stopnjami Celzija. Osrednja termalna kraja sta Abano in Montegrotto, tik ob igrišču pa se nahajajo še nekoliko manjši termalno-hotelski kompleksi Galzignano, Battaglia in Monteortone. Skupno je na tem območju skoraj sto specializiranih hotelov s termalno vodo in štiri golfska igrišča.

Raznovrstna drevesna flora

Golfski klub Padova letos praznuje 45 let delovanja, kar pomeni, da gre za drugo najstarejše igrišče v Benečiji. Nastal je kot odgovor prebivalcev Padove na igrišče Lido pred Benetkami, kjer se je golfska aristokratska smetana zbirala že vse od začetka prejšnjega stoletja. Zamisel Iginia Koflerja, znanega industrialca s tega področja, je hitro postala resničnost in že leta 1965 je bilo zgrajenih prvih osemnajst lukenj. Ob tem je bilo posajenih več kot osem tisoč dreves, ki so zdaj po skoraj petdesetih letih igrišče spremenila v pravi park. Zavoljo rasti dreves in razvoja igre golfa je igrišče doživelo kar nekaj sprememb, predvsem širitve in podaljševanje igralnih polj. Zadnja najbolj vidna sprememba pa se je zgodila leta 2003, ko je po načrtih znanega golfskega arhitekta Marca Crozeja, nastalo devet novih igralnih polj.

Rumeno, rdeče ali modro

Igrišče ima sedemindvajset lukenj, ki so razdeljene na rdečo, rumeno in modro barvo. Klasičnega kroga 18 lukenj ni, zato lahko po mili volji kombinirate potek svoje igre. Seveda sta igrišči rumene in rdeče barve bolj privlačni, saj se vijeta po botaničnem parku, med visokimi, raznovrstnimi drevesi, modro pa je nekoliko bolj pusto v tem pogledu, a zaradi številnih vodnih zajetij in razgibanih zelenic toliko bolj zahtevno. Prva udarjališča vseh treh igrišč so dobro vidna s terase klubske hiše, impozantne vile Barbarigo iz 17. stoletja, ki je zgrajena na edini vzpetini okoli povsem ravninskega igrišča. Tako restavracija kot ostali klubski prostori, vključno z bazenom in sobami, ki bodo zaradi prenove vrata odprle šele prihodnje leto, ponujajo pravo doživetje tradicije golfa, uglajenosti, a hkrati sproščenosti in domačnosti.

Priporočamo večdnevni obisk

Čeprav je Slovenija od Padove oddaljena skoraj 300 kilometrov, slovenski gostje na igrišču niso redkost. Kot nam je zaupal direktor igrišča Andrea Sappia, večina gostov v zimskih mesecih prihaja iz Avstrije in se običajno na območju term Euganee zadržijo vsaj dva do tri dni. “Seveda k nam pridejo tudi Slovenci. Saj vendarle nismo tako daleč. Tudi jaz poleti z veseljem pridem k vam na Bled. Pri nas hoteli v zimskih mesecih ponujajo številne privlačne pakete za aktivno preživljanje prostega časa. Sem sodi predvsem golf, ki ga je tu zaradi blage mediteranske klime moč igrati vseh dvanajst mesecev. Poleti je položaj precej drugačen, saj so hoteli nabito polni in posledično tudi igrišča. Če nas boste obiskali od maja do konca septembra, priporočam, da vnaprej rezervirate štartni čas,” je dejal direktor.

V bližnji okolici še dve vrhunski igrišči

V krogu dvajsetih kilometrov se nahajajo še tri igrišča. Golfski klub Montecchia ima tako kot Padova, 27 lukenj in je najbližje mestu Padovi. Osrednji prostor zavzema grad družine Emo Capodilista, igrišče, po zamisli angleškega arhitekta Toma Macauleyja, pa ponuja raznovrstno igro in številne vodne ovire. Osemnajst lukenj ima igrišče Frassanelle, ki ponuja delež angleškega podeželja v zaledju Benetk. Zato je bilo poslopje iz 17. stoletja, ki služi kot klubska hiša, obnovljeno povsem v anglo-saksonskem stilu. Za razliko od Padove so igralna polja nekoliko bolj široka, osrednji prostor pa zavzema veliko jezero. Le nekaj kilometrov od golfskega kluba Padova se nahaja še igrišče Galzignano, ki je del termalnega resorta istega imena, Galzignano. Ima zgolj devet lukenj par 62, vendar je zaradi majhne zasedenosti, privlačnih cen in povsem solidnih igralnih polj ter zelenic primerno za manj vešče igralce in igralke.

INFO:

Golf Club Padova

Via Noiera 57

35030 Galzignano Terme, Padova

Tel +39 049 9130078

Fax +39 049 9131193

e-mail: info@golfpadova.it

www.golfpadova.it

---------------

CENIK (€): visoka sezona (marec-maj, julij-okt.) nizka sezona (jan., feb., junij, nov., dec.)

18 lukenj (pon-pet) 70 60

18 lukenj (sob, ned, prazniki) 80 72

9 lukenj (pon-ned) 40 35

izposoja avtomobilčka - 35

izposoja vozička - 5

žeton za vadišče (40 žogic) - 3,5

KAKO DO TJA?

Še dobro, da imajo zdaj avtomobili srednjevisokega kakovostnega razreda navigacijo, sicer bi bilo igrišče Padova dokaj težko najti. Pa ne zato, ker bi bilo ‘bogu za hrbtom’, temveč ker imajo v Italiji zelo striktna pravila glede obcestnih tabel, ki označujejo golfska igrišča. Tako boste prvo zasledili šele tik pred ciljem. Zapomnite si: avtocesto Benetke-Bologna zapustite na izhodu Terme Euganee in sledite smerokazom za Galzignano Terme. Tu boste našli prvo tablo za golfsko igrišče, ki je od term oddaljeno zgolj dva kilometra.

PODATKI O IGRIŠČU:

9 lukenj (rumena)

par 36

bela: 3046 m/CR 71,8/SR 126

rumena: 2873 m/CR 70,1/SR 123

črna: 2694 m/CR 73,4/SR 125

rdeča: 2546 m/CR 71,6/SR 121

PODATKI O IGRIŠČU:

9 lukenj (modra)

par 36

bela: 3001 m/CR 71,7/SR 130

rumena: 2824 m/CR 70,0/SR 126

črna: 2620 m/CR 73,4/SR 124

rdeča: 2481 m/CR 71,5/SR 120

PODATKI O IGRIŠČU:

9 lukenj (rdeča)

par 36

bela: 3049 m/CR 71,9/SR 126

rumena: 2894 m/CR 70,2/SR 123

črna: 2657 m/CR 73,5/SR 122

rdeča: 2533 m/CR 71,8/SR 119


 
Sobota, 29. November 2014

Obiskovalec

Aktualna anketa
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane.