Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan
 
 

Tekoča številka 9. Junij 2008
 

 V tej številki 
Uvodnik: Gibanje - ni časa, volje?
Tanja Rotovnik izvršna urednica
Novice
Cepiva v Sloveniji - katere nalezljive bolezni lahko ustavimo?
Cepljenje je eden od preizkušenih in varnih ukrepov za preprečevanje nalezljivih bolezni, ki ogrožajo zdravje ljudi vseh starosti. Preverili smo, zakaj se je dobro cepiti in proti katerim nalezljivim boleznim se je mogoče cepiti v Sloveniji.
Kako se pripravimo na potovanje - Cepljenja in potovalna lekarna
Večina popotnikov ve, da se na potovanjih prav pogosto pojavijo zdravstvene težave in najbolj dobrodošla je seveda hitra prva pomoč. Za nas je najbolje, če jo imamo kar v svojem nahrbtniku. Prav tako ne smemo pozabiti na preventivno zaščito s cepljenjem. Jurij Pivka, univ. dipl. biol.
Hepatitis B in C - Kako ogroženi smo?
Virusni hepatitisi so akutne ali kronične jetrne bolezni, ki jih povzročajo različni hepatotropni virusi. Prognoza in potek teh bolezni sta različna, žal pri delu bolnikov napredujejo v kronično jetrno bolezen. Prof. dr. Pavel Skok, dr. med., spec. internist Univerzitetni klinični center Maribor Klinika za interno medicino Oddelek za gastroenterologijo in endoskopijo
Zakaj je meningitis tako nevaren?
Meningitis je vnetje možganskih open, encefalitis pa vnetje možganovine. Pri vnetnih boleznih osrednjega živčevja gre pogosto tako za meningitis kot za encefalitis, torej za meningoencefalitis, a ljudje to oznako pogosto poenostavijo v meningitis. Prof. dr. Franc Strle, dr. med. Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Klinični center Ljubljana
Celiakija - Bolezen s številnimi obrazi
Na izraženost celiakije naj bi pomembno vplivali tudi dejavniki okolja, zlasti virusne okužbe. S pravilno in pravočasno postavitvijo diagnoze ter ustreznim zdravljenjem z dieto lahko bistveno izboljšamo kvaliteto življenja. Prof. dr. Pavel Skok, dr. med, spec. internist Univerzitetni klinični center Maribor Klinika za interno medicino Oddelek za gastroenterologijo in endoskopijo
Cepljenje proti raku na materničnem vratu- Katero cepivo izbrati
Že nekaj let je na trgu cepivo proti raku na materničnem vratu, ki nudi zaščito tudi proti genitalnim bradavicam. Že več kot pol leta pa se ženske pri nas lahko odločajo tudi za drugo, dvovalentno cepivo, ki ga proizvaja konkurenčno podjetje. Katero cepivo izbrati? Maja Vičič
HPV - spolno prenosljiva- Virusna okužba
Nekateri virusi se prenašajo tudi s spolnim stikom. Mednje sodijo virus HIV, virusa hepatitisa B in C, virusa herpes simpleks tip 1 in tip 2 ter humani virusi papiloma (HPV). Kaj je HPV, kako se zavarovati pred okužbo, ali je cepljenje sploh priporočljivo? Tinkara Srnovršnik, dr. med.
Kontracepcija danes - Kaj izbrati?
Danes je na voljo kar nekaj metod kontracepcije. Ženska naj izbere tisto obliko, ki ji najbolj ustreza. In med kakšnimi oblikami kontracepcije lahko izbira? Tinkara Srnovršnik, dr. med.
Težave z erekcijo lahko kažejo na resnejša obolenja
Med pogostimi povzročitelji erektilne disfunkcije so lahko metabolne bolezni, dodatno odsotnost spolne sle pa lahko povzroči tudi kronično pomanjkanje testosterona, ki ob motnjah erekcije lahko povzroči mnoge druge zdravstvene težave.
Migrena - Kako si lahko pomagamo
Migrena je hud, onesposabljajoč glavobol, ki prizadene 12 % odrasle populacije. Najbolj so prizadete ženske v obdobju od 30. do 50. leta. Prizadetih moških je v odrasli populaciji 6 %. Tudi sami lahko pripomoremo k dobremu obvladovanju migrene. Mihaela Strgar Hladnik, dr. med., spec. spl. med.
Preprečevanje izgube telesne teže pri bolnikih z rakom
Neželena izguba telesne teže je pri onkoloških bolnikih pogost pojav. Ker vpliva na potek zdravljenja in samo preživetje, je pomembno njeno preprečevanje. V različnih študijah se je kot zelo učinkovit izkazal megestrol acetat.
Velik pomen gibanja za zdravje
Razpoložljivi podatki za Slovenijo kažejo, da smo premalo telesno dejavni za zaščito svojega zdravja. Pomanjkanje gibanja je pogost vzrok za smrt, bolezni in druge prizadetosti. Približno dva milijona smrti letno v svetu pripisujemo ravno temu dejstvu.
Športne aktivnosti in poškodbe
Tako kot ni priporočljivo na vso moč gnati še hladnega avtomobilskega motorja, moramo tudi “človeški stroj” - torej gibala, hrbtenico in srce - na obremenitve pripraviti postopno. Telo odgovarja na zvečano telesno aktivnost s posebnimi znaki, zato ga opazujte!
Je debelost bolezen?
Danes se pojavlja vse več dokazov, ki povezujejo debelost s povečanim tveganjem za številne bolezni, vse od raka do sladkorne bolezni. Debelost je stanje, kjer moramo še posebej pozorno skrbeti za svoje zdravje in spremljati spremembe na svojem telesu. Jurij Pivka, univ. dipl. biol.
 
Nedelja, 23. November 2014
Obiskovalec

SobNedPon

1/8°

0/9°

1/8°

V novi številki

Aktualna anketa
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane.