Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan
 
 
 Spomini na poroko naj bodo nepozabni 


Spomini na poroko naj bodo nepozabni

Za Slovenijo je še vedno neobičajno, da si mladoporočenca najameta organizatorja porok. Cilj poročnega organizatorja je, da pomaga ostati v okvirih proračuna, ki je namenjen za poroko. Ker so organizatorji v tesnih odnosih s podizvajalci, se pogajajo in dosežejo nižje cene, kot bi jih mladoporočenca osebno. Poročni organizator prihrani denar, čas in ‘živce’, zagotavlja visoko kakovost in brezskrbnost na vaš poročni dan. CVETKA HOJNIK, slikarka, modna oblikovalka in stilistka Vulcano models

Z najemom organizatorja prihranimo dve tretjini časa

Poročni organizator je posrednik, upravljavec denarja, umetnik in snovalec sanj prihodnjih zakoncev. Predvsem je poročni organizator priporočljiv za večjo poroko. Tudi mladoporočenca ter njuni starši bosta ob organizatorju poroke na svoj poročni dan bolj sproščena, kajti poročni organizator bo poskrbel za brezhiben potek dogodkov, koordinacijo, prav tako pa mora imeti izredno dober občutek za modo, cvetje, dekoracijo, reševanje različnih zapletov, poznati mora tudi tradicijo ter običaje posameznih krajev.

Največkrat si mladoporočenca s pomočjo staršev ali prič sama organizirata poročno slavje. Organizacija poroke je dolgotrajen proces, priprave naj bi se začele že 12 mesecev prej. Če sta bodoča mladoporočenca organizatorja, naj si napišeta seznam opravkov za oba po mesecih, seveda pa ne smeta pozabiti na strpnost, toleranco in kompromise.

Poročna moda

Tako kot se menjajo modni trendi, so tudi pri poročnih oblekah določene smernice, ki se spreminjajo s sezono. Še vedno se neveste najraje oblečejo v tradicionalno belo obleko, čeprav se vedno več nevest poroča v drugih barvnih odtenkih (barva šampanjca, zlata, pastelne barve, rdeča, črna ali obleke v kombinaciji dveh barv).

Poročna obleka počasi izgublja tisti prepoznavni poročni videz in postaja vse bolj nosljiva, večerna, preprostejša in spominja na večerne obleke hollywoodskih div. Silhueta je enostavna, kroj prefinjen, materiali izbrani. Posebnost je plastenje, zlaganje blaga v različne smeri, pod različnimi koti, največkrat na spodnjem delu oblačila. Tudi neveste, ki se bodo oblekle v kratko obleko, bodo letos zelo modne.

Pri ženinu je moderna črna ali siva obleka ali kombinacija različnih sivih ali črnih odtenkov, zapenjanje z enim gumbom. Za manjše moške je priporočljiva enobarvna obleka s klasično dolžino suknjiča. Na suknjiču ali hlačah se lahko pojavijo tudi rahlo svetlikajoči diskretni vzorci. Pri izbiri je treba upoštevati tudi naslednja priporočila:

 • - materiali: saten, svila, žakardi,
 • - izbere se naj klasična črna obleka, rahlo svetlikajoča,
 • - nosi se kravata, rutica, svečana nagubana kravata,
 • - hlače in suknjič so lahko v različnih barvah,
 • - modni so tudi brezrokavniki in kravate v vzorcu ter
 • - različne barve srajc – ne bela.

Kje in kako izbrati pravi prostor

Mladoporočenca se sama ali skupaj s starši odločita, kakšen poročni obred in kakšno obliko poročnega slavja bodo imeli. V Sloveniji je ogromno čudovitih krajev, kjer si mladoporočenca lahko obljubita večno zvestobo in naredita svoj dan prečudovit, samo njun in enkraten. Kje bosta organizirala poroko, je odvisno od finančnih možnosti in želja. Če pobrskate po spletu, lahko zelo hitro najdete kraj, ki bi vam ustrezal za poročni dan. Avanturisti si lahko privoščijo poroko na obali, v gostišču, v balonu, pod vodo, na ladji, na prostem, doma ali v tujini, vendar pa morajo vedeti, da je treba oblačila prilagoditi kraju in času. Če se poročate v tujini, je potrebno urediti vse potrebne dokumente, organizacijo poroke pa za mladoporočenca uredi turistična agencija. Vsekakor naj si mladoporočenca najprej ogledata primerne kraje v bližnji okolici. Bližnja okolica doma odtehta skrbi zaradi prevozov in same organizacije poroke.

Informacije o dokumentih lahko najdete na: http://e-uprava.gov.si/

Kaj je IN in kaj OUT?

Tortaste obleke, napihnjeni rokavi in neskončni volančki so bili nazadnje modni v 80. letih prejšnjega stoletja. Prav tako so nemoderni ročno našiti kristali, pentlje, veliki cvetni našitki, obilje volančkov in večdimenzionalni detajli. Še vedno velja pravilo, da naj bi nevesta nosila nekaj starega, nekaj novega, nekaj sposojenega in nekaj modrega. Staro pomeni vez med nevesto in njeno družino, novo pomeni novo skupno življenje, sposojen naj bo predmet od srečno poročene žene, ki naj bi prinesel tudi v nov zakon srečo, modra barva pa pomeni čistost in zvestobo.

Nakit, bonton, darila

Na poroko povabimo ljudi, ki so nam dragi. Če so organizatorji poroke starši, morata mladoporočenca biti pripravljena, da bodo starši povabili tudi svoje prijatelje. Vedno poskrbimo za sedežni red gostov in ‘sovražnikov’ nikar ne posedimo skupaj. Najbolje je, da organiziramo poseben prostor ali mizo za otroke, najbolje z varuško, ki jih bo znala animirati z različnimi družabnimi igricami.

Mladoporočenca povabljencem zelo olajšata delo, če v trgovinski hiši odpreta darilno knjigo mladoporočencev ali pa naredita seznam daril in ga zaupata pričam ali prijateljem. Nikakor ne smemo podarjati živih domačih živali, čistil, kompletov erotičnih igric ...

Po osnovnem bontonu denarja ne podarjamo kot poročno darilo. Povabljenci so vedno v dvomu, kolikšno vsoto naj darujejo. Če pa se že odločite podariti denar, ovojnico z denarjem aranžirajte z lično izdelanim predmetom, najbolje s kakšnim simbolom ljubezni.

Nakit, ki ga nevesta nosi na poroki, naj bo prilagojen oblačilu in kraju, kjer se mladoporočenca poročata. Če se bosta npr. poročila ob morju, bodo njuna oblačila bolj ležerna in preprostejša, kot če bo poroka tradicionalna s klasičnimi poročnimi oblačili.

Žametni pasovi, satenasti trakovi, poviti v pentljo, perlice ali kristalni dodatki so pika na i modnih oblek. Novost so tudi broške starinskega videza, čipka v obliki nakita in kristalne broške. Najbolj prestižne kolekcije krasijo kristali Swarovski. Na veliko se vračajo klobučki in rokavice vseh dolžin. Modni in nadvse pripravni so tudi šali različnih dolžin in širin s katerimi se nevesta ogrne pred vstopom v cerkev.

Kaj vse naredi, da so spomini na poroko nepozabni?

Povabljenci si na poroki vedno najbolj zapomnijo, kakšno obleko je nosila nevesta, kako je bil oblečen ženin, koliko časa so čakali do prvega obroka, ali so bili med obredi lačni in žejni, kakšen je bil govor – poročna zdravica. Brez cvetja si poroke ne moremo predstavljati, zato je zbira cvetja odvisna od nevestinega oblačila. Vsa ostala poročna dekoracija se prilagodi barvi in stilu poročnega šopka. Dekoracija, ki jo izberemo, polepša prostor ter ustvari nepozabno vzdušje ter pomaga ustvariti popolno poroko po željah mladoporočencev. K dekoraciji spadajo okrasitev prostora, naprsni aranžmaji, konfeti, poročni šopek, nadomestni šopek, okrasitev avtomobilov.

Glasba je na poročnem slavju in tudi na obredu zelo pomembna, saj pomaga ustvariti primerno vzdušje, posebne pesmi mladoporočencev pa tkejo svojo zgodbo in preteklost prepletajo s sedanjostjo ter dajejo poseben pečat prihodnosti. Na porokah sta zaželeni dve vrsti glasbe, nežna romantična glasba in živahna plesna glasba. Pri izbiri glasbe ne pozabite na starostne razlike svatov in na različne okuse.

Vsak poročni dan je nekaj posebnega, vsaka poroka ima svojo zgodbo, neprecenljivo in dragoceno. Fotografova naloga je, da to posebnost ujame v objektiv, da s fotografijami pokaže globino čustev in enkratnost trenutkov. Fotografije mladoporočenca lahko tudi podarita gostom, prisotnim na poroki. Poročno fotografiranje traja približno dve uri, zato je med tem časom treba goste na poroki zamotiti s kakšnim kozarcem pijače, “finger foodom” ali pa ogledom bližnje znamenitosti.

V današnjem času do najbolj modne poročne knjige v različnih formatih in različnega cenovnega razreda. V poročni knjigi je zabeležen ves postopek predporočnih jutranjih priprav (oblačenje, friziranje, prihod gostov ...), poročni obred, poročno slavje ...

 
Sobota, 25. Oktober 2014Fotogalerija


 • Mond Hit Stars Grand Prix pod Pohorje


 • Obiskovalec

  SobNedPon

  5/17°

  3/12°

  3/14°

  V naslednji številki

  Aktualna anketa
  Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane.