Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan
 
 
 Pot do stare slave bo trnova 


Pot do stare slave bo trnova

Odbojkarji Maribora se lahko pohvalijo, da so v samostojni Sloveniji želi zavidanja vredne dosežke. V letih 1992 in 1993 so osvojili naslov državnega prvaka in bili pozneje še večkrat drugi ali tretji, nekajkrat so zmagali tudi v tekmovanju za pokal Odbojkarske zveze Slovenije. ZMAGO GOMZI

Uspešni so bili tudi v tekmovanjih za evropske pokale Top Teams in Cev ter v Interligi, kjer so se dokaj enakovredno kosali z nekaterimi uveljavljenimi klubi. V vseh teh letih so, s prihodom novega glavnega pokrovitelja, tudi spreminjali nazive, najprej so igrali pod nazivom Vileda Maribor, nato Marles Maribor, Gradis Maribor, Stavbar Maribor, Stavbar IGM Maribor, Prevent gradnje IGM Maribor in MTB Maribor, sedaj pa že leto dni nastopajo pod nazivom OK Maribor. To pa pomeni, da po domala dvajsetih letih klub nima generalnega pokrovitelja.

V zadnjih nekaj letih je mariborski klub zapustilo nekaj odličnih odbojkarjev. Predvsem zato, ker so bili za svojo igro preskromno nagrajeni in ker so svoje znanje želeli dokazati v kakovostnejših klubih. Zaradi tega je ekipa ostala brez nosilcev igre in temu primerna je bila tudi kakovost igre. Ekipa se je v lanski sezoni rešila izpada iz prve slovenske lige, boj za obstanek v njej pa je bila tudi v letošnjem prvenstvu, v katerem je bil prvi trener ekipe in hkrati tudi igralec, dolgoletni reprezentant Sebastijan Škorc, njegov pomočnik pa je Alen Kranjc.

Dobro se je znašel v dvojni vlogi

Sebastijan Škorc, ki je 12. februarja praznoval 38 let, je bil 14 let nezamenljivi reprezentant na igralnem mestu libera, ki mu je pisano na kožo. Za seboj ima bogato športno pot, posuto s številnimi odličnimi dosežki. Igral je v nekaterih uveljavljenih evropskih klubih, ki so nastopali v evropski ligi prvakov, kot so ACH Volley Ljubljana, Paris Volley in Budvanska Rivijera. Jeseni leta 2011 je v OK Maribor prevzel dvojno vlogo – mesto trenerja in igralca.

“Po lanski sezoni sem imel nekaj ponudb, a sem se odločil, da naredim konec vandranju po svetu in se z družino ustalim. Zato sem se z vodstvom OK Maribor dogovoril o sodelovanju in tako nadaljujem odbojkarsko pot v klubu, v katerem sem igral v mladostnih letih. Biti hkrati trener in igralec je zelo zahtevna naloga, toda v minulih mesecih sem se že privadil na to dvojnost, v kateri mi je na treningih v veliko pomoč Alen Kranjc,” je pojasnil Sebastijan Škorc.

Obrobna vloga

Odbojkarski klub Maribor v zadnjih nekaj letih igra v slovenski odbojki obrobno vlogo. Razloga za to sta, kot smo že navedli, odhod najboljših igralcev iz kluba, med njimi reprezentantov Dragana Radoviča, Sebastijana Škorca, Alena Pajenka, Alena Šketa, Matevža Kamnika ... do pomanjkanja denarja.

“Na srečo Teo Pajnik in Mladen Gogić nista obupala in imata največ zaslug za to, da mariborska odbojkarska barka ni potonila. In prav ena od mojih želja, ko sem razmišljal o vrnitvi v mariborsko odbojko, je bila, pripeljati mariborsko odbojkarsko barko v mirnejše vode in čez nekaj let OK Maribor vrniti sijaj, ki ga je nekoč že imel. Upam, da mi bodo pri tej plovbi pomagali tudi Zlatibor Krajnčič, Milan Mikl, Srečko Pisnik in še nekateri ljudje, ki jim ni vseeno za mariborsko odbojko. Sedaj, ko smo si priigrali obstanek v ligi, se bomo vsi skupaj s še večjim zanosom lotili dela in verjamem, da si bo OK Maribor čez dve leti ali tri utrl pot med najboljše slovenske klube. Pot bo trnova, toda računam tudi na to, da se bodo v klub počasi vračali odbojkarji, ki so športno pot začeli v OK Maribor, sedaj pa igrajo za druge slovenske klube. Torej domači fantje, ki bi na tekme v dvorani Tabor zagotovo privabili tudi več gledalcev, kot jih imamo na tekmah sedaj,” je še razložil Sebastijan Škorc.

Vrnil se je v ‘svoj’ klub

Nejc Zemljak je zadnjih pet let preživel v ZDA, kjer je študiral in diplomiral iz turističnega managementa, sedaj pa končuje magisterij. Po vrnitvi iz ZDA se je pridružil odbojkarjem avstrijskega prvoligaša Aich Dob, a ker se tam ni najbolje znašel, je sprejel povabilo Sebastijana Škorca in v letošnji sezoni spet zaigral za OK Maribor, klub, v katerem je tudi začel odbojkarsko pot.

“Pet let sem živel v tujini in lepo je spet biti doma. Vrnil sem se v znano okolje, tukaj je moja družina, tukaj imam prijatelje, tukaj sem odraščal in tukaj sem tudi začel odbojkarsko pot. Naša ekipa je mlada, neizkušena in to se pozna v igri in dosežkih. Z večino tekmecev v ligi smo se kosali enakovredno, izjemi sta bila le ACH Volley in Calcit Kamnik, kajti vsem drugim ekipam smo ‘ukradli’ vsaj točko, nekatere tudi premagali. Z osmim mestom v ligi, s katerim smo si zagotovili obstanek, smo izpolnili cilj, ki smo si ga zadali pred prvenstvom,” je povedal Nejc Zemljak, ki se je v zgodovino slovenske odbojke vpisal leta 2005, ko je s soigralcem Tinetom Urnautom na svetovnem prvenstvu v odbojki na mivki do 19 let v Franciji osvojil naslov svetovnega prvaka. Istega leta pa tretje mesto na evropskem prvenstvu v Ukrajini do 18 let. “Lansko poletje sem odbojko na mivki igral na Švedskem, igral jo bom tudi letos poleti, in sicer pol sezone v ZDA in pol sezone na Švedskem,” je še dodal 24-letni Zemljak.

Kako do zajetnejšega proračuna

“Sredstva za delovanje kluba je zelo težko zagotavljati. Sponzorje je treba iskati z lučjo. Kljub temu nam je uspelo zbrati toliko sredstev, da so odbojkarji dobivali štipendije in da smo lahko nemoteno odigrali prvenstvo. Največja pridobitev kluba je reprezentant Sebastijan Škorc, ki se je odlično znašel v dvojni vlogi. S skromnimi sredstvi in z igralskim kadrom, ki je bil na voljo, smo dosegli zastavljeni cilj, to je obstanek v ligi. Po prvenstvu smo začeli razmišljati o prihajajoči sezoni, v kateri si želimo pridobiti še kakšnega sponzorja in okrepiti igralski kader. Naš cilj je, da bi OK Maribor v novi sezoni spet krojil vrh državnega prvenstva, a se hkrati zavedamo, da za to ne bo dovolj dvesto tisoč evrov, ampak še zajetnejši proračun. Kako ga zagotoviti, pa je že druga stvar,” je razložil predsednik OK Maribor Petar Škundrič, tudi igralec prve ekipe.

V dvorano Tabor spet vrniti gledalce

“Na nekaterih tekmah letošnjega prvenstva smo igrali zelo dobro, na nekaterih povprečno, a tudi slabih predstav ni manjkalo. Igra je nihala predvsem v začetku prvenstva, tudi zaradi neizkušenosti igralcev, v zadnjih tekmah pa je bil napredek viden, kar je posledica dobrega strokovnega dela in tudi prizadevnosti odbojkarjev. Tudi rezultati so bili temu ustrezni in zasluženo smo si zagotovili obstanek v ligi. Če v prihodnji prvenstveni sezoni ne želimo več trepetati za prvoligaško usodo, moramo pridobiti še kakšnega sponzorja in predvsem kakšnega kakovostnega odbojkarja. Na naših tekmah si želimo tudi več gledalcev in če bo ekipa igrala dobro, bodo zagotovo tudi tribune bolj polne. Maribor ima odbojkarsko občinstvo, a brez kakovostne odbojke bo privržence tega športa težko privabiti v dvorano Tabor,” je pojasnil kapetan ekipe Mirko Škundrič.

Mihajlovič, Šmitran in Žitnik

V minulih dneh se je OK Maribor okrepil s tremi odbojkarji, ki so že nosili dres mariborskega kluba. To so korektor Matej Mihajlovič, ki je v minulem prvenstvu igral za Calcit Kamnik, bloker Dalibor Šmitran, ki je igral za Astec Triglav, in organizator igre Iztok Žitnik, ki je igral za Panvito Galex iz Murske Sobote. Klub so zapustili Nejc Zemljak, Rok Abraham in brata Jure in Jaka Senekovič.

 
Četrtek, 27. November 2014Fotogalerija


 • Mond Hit Stars Grand Prix pod Pohorje


 • Obiskovalec

  ČetPetSob

  0/4°

  0/4°

  3/5°

  V naslednji številki

  Aktualna anketa
  Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane.