Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan
 
 
 Tristo kosmatih: Kosmati terapevti na delu 


Tristo kosmatih: Kosmati terapevti na delu

Zrelost, naprednost družbe se sodi tudi po tem, kolikšno stopnjo sožitja z živalmi je sposobna osvojiti in le-to izkoristiti v obojestranski prid. In končno se lahko tudi Slovenci pohvalimo s tem, da se tudi pri nas izvaja terapija s pomočjo psov. Čeprav je še v povojih, že lahko oznanimo prve pozitivne odzive tako varovancev in strokovnega osebja domov za ostarele kot tudi terapevtskih parov. NEŽA ŠKILAN FOTO: ŠPELA ŠTAMOL, NATAŠA SAVEC

Pred časom, ko je bilo v tej rubriki govora o živalih v mariborskem azilu in prostovoljcih, smo pisali o tem, da človeška roka dela čudeže. Tokrat pišemo o tem, da zna čudež vrniti tudi pasja tačka. Skupina terapevtskih parov Kinološkega društva Maribor zaenkrat prostovoljno obiskuje dva domova za ostarele v Mariboru: “Dvakrat mesečno hodimo v Sončni dom in enkrat mesečno v Dom starejših občanov na Tezno. V Sončnem domu obiskujemo dva oddelka demence, to sta varovana oddelka, na Teznu pa obiskujemo mešano skupino. Delujemo ali v skupini, ko s skupino ostarelih sodelujemo dva ali pa trije terapevtski pari, ali individualno. Lahko rečem, da smo resna ekipa,” pove Nevenka Poštrak, članica kinološkega društva Maribor in terapevtka pripravnica, ponosna lastnica druge polovice terapevtskega para, velikega, dobrodušnega nemškega ovčarja Aga. Skupina se, zahvaljujoč finančni podpori Mestne občine Maribor, tudi izobražuje - pred kratkim je potekala tridnevna delavnica, kjer so se, če grobo povzamem, učili o tem, kaj sploh pomeni terapija s pomočjo psov. Trenutno se izobražuje 14 vodnikov pripravnikov.


SKRBNA IN STROGA MERILA PRI IZBIRI TERAPEVSTKIH PAROV

Zamislimo si situacijo: ostareli (veliko zadovoljnih odjemalcev pasjih storitev je dementnih, invalidnih ali kako drugače bolnih varovancev domov za ostarele), pes s svojim specifičnim dojemanjem okolice, vodnik tega psa, zopet s svojimi navadami in karakternimi značilnostmi, in strokovna oseba doma. Ni vrag, da je potrebne ogromno dobre volje, pravzaprav “različnih dobrih volj”, ljubezni in altruizma, da ta terapija uspe.

Vsak pes (predpogoj je, da je zdrav, kar se preverja večkrat letno) ne more sodelovati pri tovrstni terapiji, kot tudi vsak vodnik ne. O primernosti enih in drugih presoja komisija društva Tačke pomagačke, slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov z Vrhnike, ki te terapije aktivno izvaja že od leta 2004. Vsakega kandidata odkrito opozorijo na njegove napake. Vodnikom pokažejo, kako pomembno je upoštevati stvari, ki lahko vplivajo ne samo na uspešnost terapije, ampak tudi na samo varnost in dobro počutje vseh vpletenih: “S psom bosta prišla v veliko skupino ljudi. Vsi bodo “navalili” na psa, mu bo to sploh pogodu? Naši obiski trajajo samo pol ure; veliko ljudi v zaprtem prostoru, visoka temperatura, razni napori - za psa je hitro preveč. Kot vodnik moraš paziti, da ga ne mučiš. Na koncu ga moraš znati sprostiti,” še doda ga. Nevenka. Meni, da si ljudje to terapijo pogosto predstavljajo narobe. “Mislijo, da gre samo za božanje psa. Pes ni samo za božanje, je veliko bolj kompleksen. Varovance moramo naučiti, da psi niso prišli zato, da bi jih hranili s keksi. Zadeva je naporna, na koncu sva oba izčrpana. Veliko znanja je potrebno osvojiti, da lahko opravljaš tako terapijo. Tudi strokovno osebje doma mora sodelovati. Varovance morajo na obisk psov pripraviti.”

“Zahteven je tako teoretičen preizkus za vodnika kot praktičen za psa,” o testiranjih pove Olga Muhič, predsednica KD Maribor. “Pes mora biti stabilen. Vsega vajen, ne sme biti plašljiv, biti mora zelo učljiv in miren.” Opravljen BBH izpit je za psa, sploh takega večje rasti, nekakšno nenapisano pravilo, ki pa naj bi kmalu postalo zavezujoče za vse kosmate kandidate. “Biti mora socializiran, ne le v odnosu do ljudi, ampak tudi do drugih psov,” pojasni Muhičeva. Pri praktičnem preizkusu se na primer ocenjujejo tudi njegove reakcije na nenadne, moteče dogodke: kako reagira na odpiranje dežnika v njegovi neposredni bližini. Ali pa na polivanje z vodo, pokrivanje z oblačilom in vpitje, celo na zamah proti njemu z berglo. Ali zna hoditi po rešetkah in ob invalidskih vozičkih. “Pes mora biti na vse to pripravljen,” povzame Olga Muhič, “ena napačna reakcija in že je ocenjena kot neprimerna za nadaljnje usposabljanje. Žal. Izjem tukaj res ne moremo delati.”


TERAPIJA IN NJENI UČINKI

Terapije s psi vključujejo gibalne in skupinske vaje. Pri prvih gre za različne aktivnosti, ki krepijo motorične sposobnosti varovancev, pri slednjih pa za negovanje njihovih socialnih potreb - za druženje, pogovor in sprostitev v družbi prijaznih živali.

“Ta terapija je primerna za krepitev spomina pri dementnih ljudeh,” razloži Poštrakova. “Vadimo tako, da recimo sprašujemo, kako je psu ime. Terapija ugodno vpliva tudi na bolnike, ki okrevajo po kapi, predvsem zato, ker pomaga pri ponovnem zagonu njihovih gibalnih funkcij. Pse božajo, z njimi hodijo. Tudi v Soči, inštitutu za rehabilitacijo v Ljubljani, beležijo zelo vzpodbudne rezultate te terapije.”

“Ljudje se nas zelo razveselijo, ko pridemo,” zadovoljno poudari ga. Nevenka, “gospe s psi so prišle,” nekateri vzkliknejo, “pridite, da jih pobožamo,” nas vabijo k sebi. Se mi zdi, da temu morda delno botrujejo tudi razmere, v katerih danes živimo; ljudje smo precej odtujeni, sploh starejši imajo občutek, da so nekako odrinjeni na rob dogajanja. Navdušenje nad druženjem z živalmi je zato toliko večje. Žival ni kot človek. Nima dobrih in slabih dni. Vedno te z veseljem sprejme.

Terapijo s psi pozdravlja tudi strokovno osebje domov. Lucija Ozimič iz Doma starejših občanov Tezno meni, da so srečanja prijetna, njihovi učinki pa pozitivni: “Stanovalci, ki se mesečno odzovejo temu druženju, so povedali, da psi zelo pomirjujoče vplivajo nanje, da odganjajo njihovo osamljenost. Ko jih božajo po mehki dlaki in se pogovarjajo z njihovimi skrbniki, jih živali poslušajo in ob dotiku se sproščajo različna prijetna čustva. Vse to v njih vzbuja domačnost in jih popelje v čas, ko so tudi sami doma skrbeli za živali. Po srečanju odhajajo v svoje sobe prijetno razpoloženi in zadovoljni. Vse te pozitivne izkušnje naših stanovalcev nam dokazujejo, kako dobrodošla so takšna aktivna družabna srečanja s kužki.”

TEŽNJE PO PROFESIONALIZACIJI

To dobro, zaenkrat le prostovoljno, delo si res zasluži prodor med profesionalizirane dejavnosti. Tako kot je to na področju varstva živali v naprednejših evropskih državah, predvsem v Nemčiji, kjer je ta oblika terapije že povsem uveljavljena. “Vsi skupaj si želimo,” o načrtih zaneseno razlaga Poštrakova, “da nas bo kmalu toliko, da bomo lahko pomagali po celi Sloveniji, ne le starejšim, temveč tudi otrokom.” Olga Muhič pa opozori na finančno oviro: “Usposabljanje terapevtskih parov je drago, dejavnost pa je pri nas zaenkrat še prostovoljna. Pripravniki, bodoči terapevti, na lastne stroške obiskujejo varovance, za to jih nihče ne plača. Občini smo res hvaležni, ker nam je s finančno podporo omogočila izobraževanje. Smo na začetku. Tudi domovi zaenkrat še nimajo ne strokovnega kadra ne sredstev, s katerimi bi lahko pripomogli k hitri uveljavitvi te vrste terapije.” A interes po uveljavitvi in volja vseh vpletenih sta, in dokler bodo odzivi pozitivni, bosta vedno močnejša.

Sodelovanje človeka in psa v tej terapiji je koristno prav za vse udeležence: za bolnika oziroma varovanca, ki zaradi tega bolje in hitreje okreva oziroma preživlja svoj pogosto pust vsakdan, za psa, ki je inteligentno bitje in zato zelo vesel, če se lahko aktivno vključuje v družabno življenje svojega “krdela”, in nenazadnje za človeško polovico terapevtskega para, ki s pomočjo živali spodbuja nastanek in razvoj pozitivnih odnosov med ljudmi. Ostarelim, bolnim in ostalim na rob družbe odrinjenim ponudi pogosto izgubljen stik z našim vsakdanom. To ga krepi in bogati. Občutek ob tem, pravijo pionirji, je krasen.

KONTAKTI:

- KD Maribor: www.kinolosko-drustvo-mb.si/

- Tačke pomagačke: www.ognjena.com/tackepomagacke/

MARIBORSKI AZIL, tel.: 480 16 60, www.azilmaribor.org


 
Nedelja, 23. November 2014Fotogalerija


 • Mond Hit Stars Grand Prix pod Pohorje


 • Obiskovalec

  SobNedPon

  2/8°

  1/8°

  0/9°

  V naslednji številki

  Aktualna anketa
  Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane.