Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 PREKOOCEANSKA REGATA: ARC 2006 


PREKOOCEANSKA REGATA: ARC 2006

V novembru in decembru je na Atlantiku potekala tradicionalna prekooceanska regata ARC 2006. Pod okriljem revije Yachting Word je tekmovanje potovalnih in regatnih jadrnic ponovno odlično organiziral World Cruising Club s sedežem v Angliji. Vojko Mitrovič foto: Vojko Mitrovič

 IDEJA ZA TO NENAVADNO regato se je porodila navtičnemu novinarju Jimmyu Cornellu pred 21 leti, ko je na Kanarskih otokih opazoval priprave jadralcev za prečkanje Atlantika. Tovariš tvo med posadkami, pa tudi njihovo vznemirjenje in zaskrbljenost hkrati, ga je tako fasciniralo, da se je odločil nekaj storiti. Pobudo za izvedbo regate je podal medijem in navtičnim klubom, ki so nato leta 1986 družno organizirali prvo regato ARC ( Atlantic Rally for Crusers) s startom na Kanarskih otokih, prav tam, od koder se je na svojo morsko avanturo podal Krištof Kolumb. Sprva je bil cilj regate na otočku Barbados, leta 1990 pa je organizator zaradi boljših namestitvenih pogojev cilj preselil na čudovit karibski otok Sveta Lucija. Regatno polje, dolgo približno 2.700 morskih milj ali okoli 5.000 kilometrov, večina jadrnic prepluje v 16 do 18 dneh, iz leta v leto pa se čas občutno skrajšuje. Letošnje regate se je udeležilo 233 jadrnic, na katerih je jadralo preko 1.100 jadralcev. Da je bila morska druščina resnično pestra, govori podatek, da so se regate udeležili predstavniki iz kar 27 držav. Slovenijo sta letos zastopali dve posadki. V potovalnem razredu je tekmovala jadrnica Noor Daria, v razredu regatnih jadrnic pa se je pomerila Marisa. Kljub temu, da sta se obe posadki z oceansko plovbo spoprijeli prvič, sta regato zaključ ili uspešno in brez večjih težav. Še posebej dobro se je odrezala posadka trideset let stare Marise, ki je med udeleženci in organizatorji vzbudila celo presenečenje, saj se je v tekmi z modernimi in zelo dobro opremljenimi regatniki uvrstila na odlično 32. mesto. Posadko na Marisi so sestavljali izkušeni jadralci: Nenad Petrovčič kot skipper, Manja Pavšič, Tadič Živko, Miran Guštin, Samo Matkovič, Boštjan Škerlj, Gorazd Cizej in Vojko Mitrovič. Da tudi dobro organizirano prečkanje oceana ni kar tako, pove podatek, da se vsako leto zgodi tudi kakšna nezgoda. In tudi letošnje leto ni bilo izjema. Kljub relativno ugodnim vremenskim razmeram so padali jambori, v razburkanem morju pa se znašlo nekaj članov posadk. Dokaj nenavaden dogodek se je zgodil na jadrnici Compromise, saj se je sredi ocena kanadski skipper zaradi psihič nih težav odločil posadko zapustiti in je brezglavo skočil naravnost v širno morje. Na nenavaden in težaven način je zadnjih 1.300 milj oceana prečila tudi nemška posadka. Sredi oceana je namreč zgubila krmilo, zato je ostanek poti barko prekrmarila z vedri, nato pa prisilno pristala na Barbadosu. Manjše nezgode so se dogajale tudi posadki Marise. Ta je imela težave z jamborom, kar nekajkrat je morala šivati dodobra razparana jadra, tri dni pred ciljem pa se ji je pokvarilo še krmilo, vendar se je zahvaljujoč iznajdljivosti posadke - in tudi z malce sreče - vse dobro končalo. Vsekakor odlično, saj je posadka Marise ob zavidljivi uvrstitvi dosegla tudi rekord med do sedaj udeleženimi Slovenci na regati ARC.


ZANIMIVOSTI:

Najmlajši skipper je bil star samo 20 let, najmlajš a članica posadke pa je bila komaj eno leto stara Norvežanka. Regate se je pod starostjo 16 let udeležilo 26 otrok. Najstarejši skipper je bil star 79 let.

Najmanjša barka Van der Stadt je merila 9 m, najdaljša, Swan, pa 31,31 metra. Najstarejša barka na regati je bila zgrajena leta 1936, torej stara 70 let.

Največ jadrnic, in sicer 108, je plulo pod zastavo Združenega kraljestva, iz Nemčije je bilo 30 jadrnic, 17 iz Norveške, 13 iz Italije, 12 iz Francije, 7 iz ZDA, in kot že rečeno, dve iz Slovenije.

Letos se je regate prvič udeležila tudi celotna ženska posadka iz Norveške.

Posadka iz južnega Walesa je po štiristotih prejadranih miljah naletela na majhen splav, na katerem je bilo 15 afriških emigrantov, ki so pluli okoli 200 milj od afriške obale. Seveda je posadka takoj sprožila reševalno akcijo, vendar se je kljub temu ta tragična pot za enega izmed nesreč nih ilegalnih pribežnikov končala s smrtjo.

 
Nedelja, 23. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič