Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
  ZAKONODAJA: S čolnom na cesti 


ZAKONODAJA: S čolnom na cesti

Če hočemo čoln na priklopniku pripeljati do obale, se je potrebno najprej seznaniti z Zakonom o varnosti cestnega prometa in drugimi cestnoprometnimi predpisi. Prav tako pa je potrebno vedeti, kaj in koliko naš avtomobil zmore. Viktor Vukan Foto: arhiv

 Varna vožnja

Imate avtomobil in ste si kupili čoln. Če ga hočete vsako sezono vsaj dvakrat peljati po cesti, morate vedeti in sprejeti vse dodatne okoliščine, ki so potrebne za varno vožnjo. V samem začetku je najprej potrebno na avtomobil vgraditi vlečno kljuko. Najbolje je, da jo kupite pri pooblašč enem serviserju svojega avtomobila ali vsaj pri pooblaščenem monterju vlečnih kljuk. Tako nameščanje oziroma predelava avtomobila mora biti homologirana, kar vam bodo pri tehničnem pregledu vpisali v prometno dovoljenje oziroma v karton o homologaciji. V nasprotnem primeru je potrebno homologacijo in vgradnjo vlečne kljuke preveriti pri pooblaščeni organizaciji v Ljubljani ali Mariboru. Najbolje bo, če se za pregled vnaprej najavite po telefonu, da vam preverijo, ali je vlečna kljuka ustrezno nameščena, in počakate na ožigosano dovoljenje.

Dovoljena vleka

Pred nakupom priklopnika je dobro tudi preveriti, kaj vam pri vleki dovoljuje zakon, saj vam opravljen vozniški izpit B kategorije ne dovoljuje neomejenih možnosti vleke priklopnika. Z vozniškim dovoljenjem B kategorije je dovoljeno voziti vsak lahki priklopnik, katerega masa ne presega 750 kg, in vsak priklopnik, katerega masa ne presega mase vlečnega vozila, če dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kilogramov. Vse, kar presega te meje, se pravi lahki priklopnik je težji od 750 kilogramov, ali če priklopnik presega maso vlečnega vozila ali če je masa skupine vozil večja od 3.500 kilogramov, je potrebno opraviti še izpit E kategorije, prav tako po dopolnitvi 18. leta. Dolžina vozila in priklopnika v vsakem primeru ne sme presegati 18 metrov. Omeniti je potrebno tudi, da vozniki z opravljenim C ali D izpitom lahko vozijo vozila teh kategorij, če dodano priklopno vozilo ne presega mase 750 kilogramov.

Praktični postopek

Kar se tiče samega priklopnika, ne glede na dovoljeno maso, mora na tehnični pregled, ki je časovno opredeljen v Zakonu o varnosti cestnega prometa (ZVCP). Ko se vse to ujema s predpisi, lahko prikolico varno pritrdite k vozilu. Električni kabel, ki povezuje svetila z vozilom, pritrdite na koncu, in obratno pri odklapljanju prikolice. Tak način vam prihrani neljube situacije poškodovanja električnega kabla. Električni kabel pa nikakor ne sme viseti po tleh, ker bi z drgnjenjem ob cestišče prav tako prišlo do poškodb napeljave. Preveriti je potrebno tudi delovanje napeljave, ki jih je zaradi različnih vtičnic in vtikačev (stare imajo sedem polov, nove pa celo trinajst) potrebno uskladiti preko adapterja. Za varno pritrditev imajo prikolice tudi zanko iz jeklene vrvi, ki se natakne okoli kljuke. Najzahtevnejš i del praktičnega postopka je del, ko z avtomobilom in priklopnikom zapeljemo na prometne ceste. Nobenih problemov ne boste imeli, če ste priklopnik enakomerno težnostno obremenili, če se vam bo nepredvidljivo obnašanje prikolice med vožnjo prenašalo na vozilo.

Zavijanje in zaviranje

Zakonodajalec je predvidel in zapisal, da je največja dovoljena hitrost vozila s priklopnikom omejena na 80 kilometrov na uro. Priporočamo, da se te omejitve držite, ker je med tako vožnjo potrebna večja koncentracija in večja pazljivost na cesti. Če ste se med vožnjo odločili za prehitevanje, morate računati, da bo vožnja mimo vozila trajala dlje. Vozilo in priklopnik pa zaradi morebitnega spolzkega cestišča ali drugih vremenskih razmer ne bosta delovala sinhronizirano. Veliko preglavic pa lahko povzroč i tudi obračanje in zavijanje na kakšnih ožjih ali manjš ih cestnih površinah. Posebna je tudi vzvratna vožnja, ki od voznika zahteva kar nekaj manevrskih sposobnosti. Prikolica se zaradi gibljivosti preko vlečne kljuke premika v nasprotno smer kot avtomobil. Obračalni krog celote se občutno poveča, zato je priporočljivo ovinke zajemati dovolj na široko, da se izognete vožnji po pločnikih ali celo drgnjenju po stavbi ali avtomobilu. Priporočljivo je, da sami od časa do časa na praznem parkirišču preizkusite lastno spretnost. Zaradi teže celotne kompozicije morate bolj kot na slabše pospeš ke paziti na oteženo zaviranje. V pomoč lažjemu in varnejš emu zaviranju so težje prikolice opremljene z naletno zavoro, ki je samo pomagalo zavoram vozila.


VLEKA PO ZAKONU

128. člen Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP) (10) Vozniki motornih vozil kategorij B, C ali D imajo pravico voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Vozniki motornih vozil kategorije B imajo pravico voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, njegova največja dovoljena masa pa ne presega mase vlečnega vozila, če največja dovoljena masa teh vozil ali skupine vozil ne presega 3.500 kg. (11) Voznik, ki mu je bilo izdano vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije C ali D skupaj s kategorijo E, ima pravico voziti motorno vozilo kategorije C ali D tudi, če mu je dodano priklopno vozilo, katerega največja dovoljena masa presega 750 kg. Voznik, ki mu je bilo izdano vozniško dovoljenje kategorije B skupaj s kategorijo E, pa ima pravico voziti motorno vozilo kategorije B tudi, če mu je dodano priklopno vozilo, katerega največja dovoljena masa presega 750 kg, pa največja dovoljena masa priklopnega vozila presega maso vlečnega vozila, ali če največja dovoljena masa te skupine vozil presega 3.500 kg. 178. člen Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP) (2) Lastniku motornega vozila, namenjenega za vleko lahkih priklopnikov, se izda le ena registrska tablica s ponovljeno registrsko označbo tega vozila.


SPREMEMBA

Sprememba Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP), ki je začel veljati s 1.1.2005, glede tehničnih pregledov - Motorna in priklopna vozila opravijo prvi tehnični pregled štiri leta po prvi registraciji, nato pa vsaki dve leti do osmega leta (4, 6, 8, 9, 10...) - Motorna in priklopna vozila, ki so opravila tehnični pregled v sedmem letu starosti (opravljeni tehnični pregled po sistemu 3,2,2), opravijo naslednji tehnični pregled v devetem letu starosti (3, 5, 7, 9, 10...)

 
Torek, 25. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič