Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 Na kolesih do morja: Še keson za povrh 


Slika 1
Slika 2
Slika 1
Slika 2

Na kolesih do morja: Še keson za povrh

Pick upi ali terenski poltovornjaki so bili zasnovani za prevoze tovora po brezpotjih. Prodajajo se po celem svetu, največji tržni delež pa dosegajo seveda preko luže in na črnem kontinentu, tam, kjer je potreba po takšnih vozilih največja. So primerni tudi za navtične navdušence? Viktor Vukan Foto: Viktor Vukan

ŽIVLJENJSKI STIL

Pri nas v Evropi njihov prvotni namen v osnovi še ostaja, vendar se vedno bolj nagibajo k razkazovanju lastnikov in njihovega življenjskega stila. Pick upi niso samo terenci z enojno ali dvojno kabino ter priraščeno prikolico. Lastniku dajejo veliko mero samostojnosti in domišljije, kako si takšen avtomobil najbolj funkcionalno prilagoditi lastnim potrebam. Tako jih lahko uvrščamo med vsestranska terenska vozila, namenjena delu, individualistom, družini, zimskim in letnim športom, navtični navdušenci pa bodo lahko prevažali vse, od potapljaš ke opreme do vodnega skuterja. Pick upu je možno keson nadgraditi v zaprt prtljažnik in celo v bivalnik. Če pa pick upa ne potrebujete za katerega od omenjenih namenov in ga vseeno hočete, ste pač posebnež in marsikdo se bo vprašal, čemu. Odgovor bo preprost: zaradi velikosti, višine tovornjakarskega rohnenja motorja in poželjivih pogledov, skratka, razlogov za takšen avtomobil je vedno dovolj. Kakršen je sam spekter njegove uporabnosti? Ob prvem pogledu na testna pick upa mi je bilo takoj jasno, da s tema avtomobiloma res ne bi vozil razsutega tovora ali kakšnega drugega gradbenega materiala. Preveč sta bleščeča, preveč narcisoidna, da bi bila delovna stroja. Kljub turobnemu vremenu in temu letnemu času takoj pomislim, kakšna idealna rešitev je vsa ta nakladalna površina poleti, ko se z družino začnemo odpravljati na težko pričakovano pot proti obali. V mislih že nakladam kovčke, vso potrebno in nepotrebno šaro. Kar pa je najbolj pomembno, ni slabe volje zaradi pomanjkanja prostora in ni očitkov, da je “surferska” oprema čisto odveč. Vse je tu in vse gre zraven. Na obali pa se iz šerpe prelevi v lepo grajenega, postavnega zapeljivca, za katerim se obrača staro in mlado. Misli spet usmerim nazaj v realnost in pred mano stojita dva zloščena, med svojimi proizvajalci najboljš e opremljena pick upa.

NISSAN PICK UP 2.5 DTi 4WD NAVARA

Ta naziv avtomobila pomeni štirivratni pick up z dvojno kabino in najširšo paleto opreme, s katero se še bolj približuje osebnim avtomobilom in je zato sorazmerno drag. Vsebina opreme navara se začne z obilico kroma, na motornem pokrovu je izboklina, ki skupaj z masivnimi odbijač i in obrobami na blatnikih poudarja robustnost karoserije. Naš testni avtomobil ima prenovljen 2,5-litrski turbodizelski štirivaljnik z neposrednim vbrizgom goriva in največjo močjo 98 KW (133 KM), kar zadošča za spodobno vožnjo na hitrejših cestah, na terenu ob občutni oddaljenosti od tal pa se prelevi v pravi traktor, še posebej, ko smo prisiljeni vklopiti reduktor. Največ jo hitrost, 160 km/h, doseže v peti prestavi ročnega menjalnika pri 4000 vrt./min. V 13,3 sekunde boste pospešili od 0 do 100 km/h. S temi podatki vas ne bo spravil v zadrego pred drugimi civilnimi terenci oziroma SUV-i. Odličen je navor, ki so ga glede na predhodnika povečali na 304 Nm pri 2000 vrt./min. Za dobro lego vozila na cesti skrbi dolga medosna razdalja (2950 mm), zato vam svetujem, da se izogibate ostrih previsov. Nasesti ne da se ne spodobi, nastane lahko nerodna situacija, če nimate koga, ki bi vam priskoč il na pomoč. Poglavitni del pick upa je keson, v testnem meri 1395x1395x435 mm. Vrata se odpirajo navzdol tako, da skupaj na močnih tečajih tvori ravno nakladalno površino. Zaradi listnatih vzmeti zadaj in toge preme je dovoljeno vozilo obremeniti nekaj kilogramov čez tono. Za varnost skrbita ABS zavorni sistem in dva varnostna meha, za udobje pa samodejna klimatska naprava. V pick upu je sedenje ugodno, volan je športen in prevlečen v mehko usnje. Armaturna plošča, skupaj z merilniki na beli podlagi, je všečna. Elektrika služi vsem štirim oknom, daljinskemu centralnemu zaklepanju in zunanjima ogledaloma. Na zadnji klopi je manj udobja, to bodo občutili tisti, katerim bo usojena daljša pot in več prebitega časa zadaj. Po vsej našteti opremi še zdaleč ne spada med špartansko opremljene tovornjake, ampak se lahko mirno primerja z limuzinami. Nissan navara je zelo dobro pregleden, k temu pripomoreta veliki zunanji ogledali in lepo viden rob kesona, naprej pa visok pokrov motorja. Zato se kljub petim metrom v dolžino ne ustrašite bočnega parkiranja.

MAZDA B 2500 4x4 TE

V Sloveniji se prodaja v štirih karoserijskih različicah in zavzema 60-odstotni tržni delež vseh prodanih pick upov. Naša testna mazda je imela dvojno kabino, ki se ob delovni namembnosti dopolnjuje z limuzinsko uporabnostjo. Po štirih letih so jo tako zunaj kot znotraj dodobra prenovili. Na prvi pogled se že vidi, da ni več samo namenjena podjetjem kot tovorna mula, ampak ji je proizvajalec dodal nekaj “šminkerskega“ videza in jo tako ponudil krogu postavljaških kupcev. Ob prenovi je dobila nova prednja žarometa, lepši prednji odbijač, ki se lepo vliva v tudi drugače oblikovana prednja blatnika. Dodanega je tudi več kroma za elegantnejši videz. Znotraj so spremenili prednja sedeža, obloge vrat, nekaj pa se je spremenila tudi armaturna plošča. Enaka sta ostala dizelska motorja. Testna mazda B 2500 4x4 TE ima v nosu 2,5-litrski turbodizel z močjo 80 KW (109 KM), ki se prenaša preko ročnega petstopenjskega menjalnika na vsa štiri kolesa. Prestavna razmerja so kratka, predvsem prve tri prestave. V peti, daljši prestavi dizelski agregat mazdo požene do največje hitrosti 147 km/h, kar lahko štejemo za soliden dosežek. Pomembnejše kot divjanje je navor motorja, pri 2000 vrt./min znaša 266 Nm. To je zadovoljiv podatek, da lahko svoj gumenjak ali gliser brez večjih težav privlečemo v bolj ali manj oddaljeno luko. Keson meri 1530x1535x405 mm, nanj pa je dovoljeno naložiti tono težak tovor. Izboljšan je tudi volanski mehanizem in povečana je zavorna moč. To se občuti med vožnjo po brezpotju, kjer se je naš pick up lepo izkazal in se lahko primerja z zmogljivimi terenskimi vozili. S pomočjo reduktorja in z zaporo diferenciala je zlahka premagoval blatno in sneženo podlago. Nekaj več neudobja se čuti pri vožnji po grbinah. Vzrok so trše listnate vzmeti zadaj, ki so nujne pri večjih obtežitvah. Največji paket opreme TE v notranjosti ponuja obilo udobja zahtevnim kupcem, kot so servo volan, klimatska naprava, elektrika odpira prednja in zadnja stekela ter zunanja ogledala, zaklepanje pa je centralno daljinsko vodeno.

NA TEHTNICI

Nissanov in Mazdin pick up sta konkurenta po velikosti, opremi in motoriziranosti. Nissan je v primerjavi z mazdo že na prvi pogled bolj vpadljiv zaradi zunanje dodatne opreme. Motorja sta prostorninsko identična, prav tako pogon in menjalnik. Prestavna razmerja so različna, kot tudi moč motorja. Ko smo z Nissanom lenarili v vožnji po magistralnih cestah, je bilo pri mazdi več dela z menjalnikom. Kar se tiče namembnosti vozil, sta na tem področju enakovredna tekmeca. Pri obeh je dovoljena obtežba vozila z eno tono, vendar je dimenzijsko Mazdin keson večji. Pohvaliti je treba, da je v tej opremi tudi dodatno zaščiten s prilegajočo se črno plastiko, kar se pri Nissanu dodatno plača. Glede predalčkov in odlagalnih površin mi je osebno bolj ustrezala mazda. S tem da se v nissanu spredaj sedi nekoliko udobneje, zadnja klop pa je tako ali tako hiba vseh pick upov. Cena je tista, ki bo v večini primerov odločilna. Tukaj je med našima tekmecema v veliki prednosti mazda. Res je, da je Nissan opremljen bolj luksuzno in njegov izgled je bolj postavljaš ki, res pa je, da si ga lahko omislite s standard opremo, ki je podobna mazdini. Takrat pa se cenovno približata. Vsak od njiju izstopa na določenem področju. Mazda s ceno, nissan pa z izgledom in močjo. Verjamem, da je odločitev težka.

NAVTIČNI ZAKLJUČEK

Za konec lahko povem, da z nakupom takega avtomobila, če hočete kaj univerzalnega, ni kaj zgrešiti. Če vam bo še vedno kdo postavljal vprašanje, zakaj, mu mirno odgovorite, zato. Sami pa dobro veste, da vam lahko služi kot udobna limuzina, v naslednjem trenutku je že terenec, še naprej pa delovni stroj. Tudi če ga želite samo za razkazovanje, niste zgrešili. K vsej imenitni zunanjosti in dobri opremljenosti vam proizvajalca v paleto opreme dodajata še zavidljive poglede mimoidočih. Garantiramo, ker smo tudi to testirali. Ne preseneč a me dejstvo, da je vedno bolj prisoten v marinah, saj avtomobilski proizvajalci dobro vedo, kakšne zahteve imamo navtični navdušenci, boljša oprema, lepši videz... Če se usliši potrebam in doda vsestranskost, je to to!

NISSAN PICK UP 2.5 DTi4WD

TEHNIČNI PODATKI

NAVARA

Motor:

dizelski, štirivaljni, neposredni

vbrizg, turbo polnilnik

Prostornina motorja:

2488 ccm

Največja moč:

98 KW (133 KM) pri 3600 vrt./min

Največji navor:

304 Nm pri 2000 vrt./min

Mere vozila (D/Š/V):

4955/1825/1715 mm

Mere kesona (D/Š/V):

1395/1390/435 mm

Medosna razdalja:

2947 mm

Rajdni krog:

12,8 m

Teža vozila:

1805 kg

Nosilnost:

1055 kg

Največja hitrost:

160 km/h

Pospešek 0-100 km/h:

13,3 sec

Prožnost 50-90 km/h

(IV. prestava):

9,5 s

Prožnost 90-130 km/h

(V. prestava):

13,5 s

Poraba goriva (tov. podat.):

ni podatka

Poraba goriva na testu:

9,9 l/100 km

Avtonomija na testu:

751 km

Cena osnovnega modela:

5.390.000 tolarjev

Cena testnega vozila:

7.690.000 tolarjev

Jamstvo:

3 leta ali 100.000 km,

za prerjavenje 6 let

Servisni interval:

15000 km ali vsako leto

Uvoznik:

NISSAN ADRIA, d.o.o., Ljubljana

Domača stran:

www.nissan.si

PREDNOSTI IN POMANJKLJIVOSTI

NISSAN PICK UP 2.5 DTi4WD NAVARA

+ navor

+ volanski obroč

+ menjalnik

- cena

- ni dodatno zaščiten keson

- velik rajdni krog

TEHNIČNI PODATKI

MAZDA B 2500 4X4 TE

Motor:

dizelski, vrstni štirivaljni s turbo

polnilnikom

Prostornina motorja:

2500 ccm

Največja moč:

80 KW (109 KM) pri 3500 vrt./min

Največji navor:

266 Nm pri 2000 vrt./min

Mere vozila (D/Š/V):

5005/1880/1760 mm

Mere kesona (D/Š/V):

1530/1535/405 mm

Medosna razdalja:

3000 mm

Rajdni krog:

13,5 m

Teža vozila:

1730 kg

Nosilnost:

1000 kg

Največja hitrost:

147 km/h

Pospešek 0-100 km/h:

ni podatka

Prožnost 50-90 km/h

(IV. prestava):

13 s

Prožnost 90-130 km/h

(V. prestava):

23,5 s

Poraba goriva (tov. podat.):

10,5 l/100 km

Poraba goriva na testu:

10,6 l/100 km

Avtonomija na testu:

661 km

Cena osnovnega modela:

3.098.900 tolarjev

Cena testnega vozila:

5.405.600 tolarjev

Jamstvo:

3 leta ali 100.000 km, 6 let proti

prerjavenju, 3 leta za lak

Servisni interval:

10000 km ali vsako leto

Uvoznik:

MMS, Ljubljana

Domača stran:

www.mazda.mms.si

PREDNOSTI IN POMANJKLJIVOSTI

MAZDA B 2500 4X4 TE

+ cena - +


*+fewfjpregjh

+ dodatno zaščiten keson

+ velikost kesona

+ prostorna notranjost

- neudobna zadnja klop

- velik rajdni krog

- tanek volanski obroč

 
Sobota, 29. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič