Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
  PORTO CERVO: Elitni svetovni ples jadralskih maksijev 


PORTO CERVO: Elitni svetovni ples jadralskih maksijev

Tradicionalni jadralski Maxi Yacht Rolex Cup pred sardinijsko Smaragdno obalo, neuradno svetovno prvenstvo največjih in najhitrejših jadrnic na planetu, pritegne v mondeni Porto Cervo galerijo najbogatejših svetovnih jadralskih navdušencev, milijarderskih lastnikov super jadrnic, ki navadnim smrtnikom jemljejo sapo. Franci Stres foto: Carlo Borlenghii

Vregatni floti letošnjega, 18. po vrsti, pokala Maxi Yacht Rolex, je bilo 38 maksijev in supermaksijev, med njimi in v “regatni diviziji” tudi 30-metrski Alfa Romeo 2 in Wild Oats 11, ogorčeni tekmici z južne zemeljske poloble. Evropska regatna sezona za najdaljše, najhitrejše in najdražje tekmovalne jadrnice gre h koncu. Njen zastor bo padel z bližnjima oktobrskima regatama, s kratko in tehnično kar zapleteno Barcolano in s 608 morskih milj dolgo malteško sredozemsko navigacijsko klasiko Middle Sea Race s štartom in ciljem v La Valetti, vrhunec pa je bil septembrski Maxi Yacht Rolex Cup v Porto Cervu na sardinijski Smaragdni obali, kjer se je v štirih različni tekmovalnih razredih (racing, mini-maksi, wally in cruising tekmovalnih flotah) merilo 38 velikank, ki se v tako impozantnem številu in v tako mogočni floti vsako regatno sezono skupaj pokažejo le v mondenem Porto Cervu in v akvatoriju pred Sardinijo. Po angleško-irskem Fastnetu, ki je sicer na vrsti vsaki dve leti (o letošnjem, na katerem je z novim regatnim rekordom slavil novi 30metrski angleški supermaksi Leopard 2 Mika Sladea, ameriški Rambler, nekdanja 27,4 metra dolga novozelandska Alfa Romeo 1, pa je bila s dobrimi 10 miljami zaostanka v cilju pred Plymouthom druga, smo pisali v prejšnji številki naše revije) je prvi teden septembra na Sardiniji že 18 leto zapored rezervirana za elitni Maxi Yacht Rolex Cup, kjer se zbere večina največjih, najdražjih in najhitrejših svetovnih jadrnic.

Razpenjeno morje

Na letošnjem elitnem svetovnem zboru maksi in supermaksi jadrnic v Porto Cervu na Sardiji, kjer se je v štirih različnih (in različno dolgih) tekmovalnih razredih merilo 38 velikih jadrnic (v najkrajš em tekmovalnem mini-maksi razredu so recimo od 18 do 23,9 metra dolgi bolidi z jadri, v preostalih treh pa se gnetejo od 24 do 45 metrov dolgi in milijone evrov dragi monstrumi z ogromnimi površinami jader), bi bil lahko kdo mimogrede ob glavo. Pred sardinijsko Smaragdno obalo, med slikovitimi otočki tik nad Severno Sardinijo, v prelivu Bonifacio in bližnje Korzike, je večino dni žvižgal maestral, ki tam mimogrede zmore 40, 50 in več vozlov, kar so jadralsko resne razmere tudi za velike udeleženke vsakoletnega Maxi Yacht Rolex Cup, in so organizatorji zaradi ekstremnih vetrovnih razmer in valov primorani včasih kako izmed predvidenih regat tudi odpovedati. En dan se je to zgodilo tudi letos, ko je pred Smaragdno obalo in v ozkem prelivu med Sardinijo in Korziko maestral besnel s 60 vozli je flota 38 velikank (izračunali so, da je bila skupaj vredna blizu 200 milijonov evrov!) ostala na privezih marine Porto Cervo.

Ples milijarderjev

Dan po jadralsko nenačrtovanem prostem dnevu je bila najdražja svetovna flota znova na regatnem polju. V zmernem severovzhodniku (pri nas bi mu rekli burja), a na z visokimi valovi razkopanem morju je bilo v 20 in več članskih posadkah in na palubah 38 velikank, razdeljenih v štiri tekmovalne flote, 37 milijarderjev in multimilijonarjev, ki si lahko omislijo in sponzorirajo drage sezonske regatne programe tako velikih jadrnic. Med lastniki supermaksijev, mini-maksijev, wallyjev in preostale velike maksi jadralske šminke je umanjkal le 85letni Avstralec Robert I. Oatlexy, lastnik 30-metrskega supermaksija Wild Oats 11, ki mu leta in zdravje ne dopuščajo več takih naporov in podvigov. Premož nežev (tudi milijarderjev in milijonarjev) ne manjka niti med vrhunskimi jadralci. Pravzaprav je njihov seznam iz leta v leto daljši. Novozelandec Neville Crichton, Nemec Hasso Pattner (s svojo 28,6 metra dolgo Morning Glory, je po korigiranem času v Porto Cervu letos zmagal v “racing divison”), Američan David George (njegov je 27,40 metra dolgi Ramblerjem, do minule zime znan kot Alfa Romeo 2), večinski lastnik L'Oreala Lindsay Owens Jones (lastnik in krmar 28,80 metra dolgega wallyja Magic Carpet), prvi mož Pirellija Marco Trochetti Provera z 32,83 metra dolgim supermaksijem razreda wally Kauris III, ameriš ki milijarder Arne Glimcher s 37 metrsko Ghost, Nemec Michael Ilbruck z 22-metrsko Pinto v razredu mini-maksi, njegov podobno bogati rojak Claus Peter Offen s 30,5 metra dolgim wallyjem Y3K, francoski finančni mogotec Ed Dubois z junija splovljenim 44metrskim Salpertonom in zastavo kajmanskih otokov na krmi, in Američan Francis Rooney s 34,14 metra dolgo Gitano so jadralsko najbolj znana, a še zdaleč ne vsa imena, v tej elitni milijarderskomilijonarski jadralski smetani, v kateri je denar verjetno res najmanj pomembna stvar dogajanja.

Zgodovina se ponavlja

Pred kakim desetletjem je bil jadralsko aktivni član te druščine tudi avstralski milijarder bogataš Robert I. Oatley (med drugim 85letni Avstralec premore skoraj za tretjino Slovenije vinogradov), ki si je v življenju doslej omislil 11 velikih regatnikov, z zadnjim, s 30-metrsko Wild Oats 11, pa zmagal na predlanski in lanski Sdyney-Hobart. Ker je Oatley že res v letih, ga na regatah seveda ni več na palubi in svoje može spremlja na startih in pričaka na ciljih. In prav Oatleyevemu Wild Oats 11 se je na letošnjem Maxi Yach Rolex Cup pred Sardinijo zalomilo in je le nekaj minut po štartu 3. regate v zmernem severovzhodniku, a na grdo vzvalovanem morju, ostal brez 42 metrov visokega karbonskega jambora. Nezgoda se je za 24-člansko posadko krmarja Marka Richardsa sicer še dobro končala. Jambor, vreden kak milijon evrov, je šel na tri kose in z genovo in glavnim jadrom “na sebi” treščil na palubo in med 24 možmi zgolj po naključju ni naredil kake klavnice. Za tv kamere in fotografske objektive spektakularni nezgodi na visokih valovih in v zmernem vetru jo je v posadki lažje skupil (zlom ključnice in nekaj odrgnin) le Avstralec Peter Shipway, ki je skupaj s še tremi drugim jadralci končal v morju. Wild Oats 11 je pred Porto Cervom letos doživel enak konec kot pred dvema letoma prav tako 30-metrski novozelandski Maxikmus, ki ga oktobra leta potem zato nismo videli na tržaški Barcolani. Pred Porto Cervom sredi prvega septembrskega tedna “obglavljeni” avstralski supermaksi Wild Oats 11 so po poznejšem “motoriranju” do Livorna tam naložili na hitro tovornjač o, ki pluje v Sydney, kjer Oatleyevo 98-čeveljsko regatno velikanko že čaka novi jambor, s katerim bo za božič lovila še tretjo zaporedno zmago na avstralski oceanski klasiki Sydney-Hobart.


ALFA NAPRODAJ

Jadralski svet je obletela tudi novica, da Novozelandec Neville Crichton svojo avgusta leta 2005 izdelano, opremljeno in splovljeno 30-metrsko Alfa Romeo 2 ob koncu sezone že postavlja v jadralsko izložbo in prodaja! Vas morda zanima, koliko hoče Crichton za jadrnico, ki ga je pred tremi leti stala okroglih 8 milijonov evrov? Prelistajte še kako stran več, saj v oktobrski številki Navtike Kapital pišemo tudi o tem!


OB JAMBOR

Ko je bil avstralski Wild Oats pred Porto Cervom ob jambor, si njegovi tekmeci tega seveda niso gnali pretirano k srcu. Še najmanj krmar, skiper in lastnik njegove novozelandske tekmice (v resnici tudi dvojčice) Alfa Romeo 2, ki je bila v “racing division” sicer najhitrejša v vseh petih odjadranih regatah, a jemorala za razliko od lanskegaMaxi Yacht Rolex Cup zmago po korigiranemčasu (po OCR handicapu) prepustiti nemški Morning Glory, s katero se bosta s koncemoktobra ponovno udarili na letošnji sredozemski navigacijski klasikiMiddle Sea Race s startom in ciljem v La Valetti na Malti. Nemška Morning GloryHassa Plattnerja, avstralska Loki skipperja Stephena Ainswortha in Alfa Romeo 2 je bil končni vrstni red (po korigiranem času med) med supermaksiji.

 
Sreda, 26. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič