Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 HRVAŠKA PROIZVODNJA PLOVIL: Katere novosti so v preteklem letu predstavili naši sosedje? 


HRVAŠKA PROIZVODNJA PLOVIL: Katere novosti so v preteklem letu predstavili naši sosedje?

Glede na število proizvedenih enot je hrvaška proizvodnja plovil majhna, vendar zanimiva tudi za naše kupce, ki večinoma plujejo po Jadranu na tem morju se tudi najbolje obnesejo. Branko Šuljić foto: Branko Šuljić

Hrvaško ladjedelništvo


Lansko leto je bilo za hrvaško navtično ladjedelništvo izjemno uspešno. Takšen zaključek lahko povzamemo na temelju novosti, ki so jih splavili v tem letu. Upoštevali smo pokazatelje, ki takšen rezultat potrjujejo: količina zgrajenih plovil, njihova skupna dolžina, ki jo neki analitiki navtičnega ladjedelniš tva štejejo za najpomembnejš o, in finančni dohodki. A te številke niso za javnost. V letu 2007 je majhno hrvaško ladjedelniš tvo javnosti predstavilo kar 15 premiernih plovil. Mogoče tudi kakšno več, ki pa je ostalo neregistrirano, kar je zelo verjetno. Poudariti je potrebno tudi podatek, ki je lepo označil prihod novega leta - na navtičnem sejmu v Duesseldorfu je bila jadrnica Salona 37 v svojem razredu proglaš ena za evropsko plovilo leta 2007.


Novosti v 2007


Najprej štiri velika reprezentativna plovila - Eleven, Mondial 54, Prinz 54 Coupe in Monachus 45 Pharos. V njihovo družbo spada tudi Salona 42, atraktivna jadrnica, s katero so povečali družino cenjenih in na trgu zelo iskanih plovil. Na vsa ta plovila bi lahko bilo ponosno vsako nacionalno navtič no ladjedelništvo. Nekatera od njih so bila na evropskem navtič nem trgu že opažena. Na prvih plovbah pa so bila opažena tudi mala oziroma manjša plovila. To je gliser Nike 17, ki ga je izdelal Calafatus iz Pule, v isto kategorijo pa spada tudi Navis Aurea iz Selca, ki se je hrvaški javnosti predstavil z lepo jadrnico Navis 27. Zadrski ZB Marine je prav tako novo ladjedelniško ime, njihovo prvo plovilo pa je Gropo 25. Z novim plovilom se je lani predstavil tudi zagrebški Orka Studio - Orka 740 in Remia plast - Nautika 855 in Inoplast iz Labina - Labin 500 Cabin. Reški MHI je v javnosti znan kot izdelovalec gumenjakov Dumi, na reškem sejmu Nautica pa je predstavil prototip fishermana Harpoon 550 iz stekloplastike. Letošnja hrvaška novost je tudi gumenjak Ragusa 1000R, proizvod podjetja Raguž Marine iz Zagreba. Nova splitska ladjedelnica podjetje Pakleni otoci pa je svojo pot začela s prototipom 12 metrov dolgega gumenjaka s plastičnim dnom - Colnago 39. Zaslužijo si vse pohvale.


Prinz 54 Coupe


Posebno pozornost si zasluži Prinz 54 Coupe, izdelek belgijskohrvaš kega ladjedelništva Prinz Adriatic, njihovo podjetje pa se nahaja daleč stran od morja v Hrvaškem Zagorju v Oroslavju. Po težavah, v katere je njihovo podjetje zašlo pred nekaj leti, so s proizvodnjo uspešno nadaljevali in s tem v miru in tišini opravili odlično delo brez pozornosti domače javnosti. Usmerjeni so na izključno tuji trg, v tujini imajo izredno močan propagandni nastop, na Hrvaškem pa redko kdo sploh pozna največjega in najnovejš ega Prinza. Lepa in atraktivna jahta je pritegnila pozornost na navtičnem sejmu v Genovi, izdelovalec pa jo predstavlja tudi na ostalih sejmih po Evropi. Do zdaj so v uporabo novim lastnikom izročili 10-12 plovil.


Mondial, Eleven in Monachus


Nasprotno od Prinza pa so bila ostala trimotorna plovilamedijsko izredno podprta.Mondial 54 je zablestel na splitskem sejmu in je od takrat v središču pozornosti. Še večjo predstavo so pripravili za Eleven. Najbolj znano malo hrvaško ladjedelništvo, rabski PičuljanMarine, je svoje plovilo precej glamurozno predstavilo sredi poletja na Brionih. Splovili so Eleven, ki je pritegnil veliko pozornosti tudi na sejmu v Genovi, do poletja 2008 pa bodo svojimnaročnikomže izročili nekaj plovil iz te serije. Veliko dlje, kot so pričakovali v ladjedelnici, pa so potrebovali za gradnjoMonachusa. Nova ladjedelnica je morala preboleti začetne težave, ki so jo utrudile predvsemzato, ker so si za premiero zamislili izgraditev velikega plovila. Kljub najavam je za njegovim imenom na sejmih ostajalo prazno mesto. Prvo hrvaško plovilo tipa “lobster” se je na morje podalo v novembru. Izdelovalec je Brodogradnja Monachus, katere direktor je Hari Tabak, v navtič nih krogih bolje znan po čarterjih in zastopstvih tujih ladjedelnic. Pod projekt se je podpisal cenjeni hrvaški arhitekt plovil Sr|an aković iz Splita. Pričakovanja so bila velika, na prvih testih pa v celoti izpolnjena. Plovilo je pri prvi plovbi pokazalo odlične kvalitete, kar se je še posebno izkazalo ob vetru na velikih valovih. Nadvse privlač en zunanji izgled je nekaj povsem novega v hrvaškem navtič nemladjedelništvu.Monachus je preko vsega dolg 13,85 metra, na vodni liniji 12,06, poganjata ga dva dizelska motorja Cummins 425 KS. Njegovo ime pa ima simboličen pomen - Monachus, za srečo na morju. Za tiste, ki ne vedo, Monachus je morski človek, sredozemska medvedka, ki se je v zadnjih letih resnično vrnila v Jadransko morje.


Gropo 25


Gropo 25 je stekloplastično plovilo, projektirano za športni ribolov in družinska križarjenja, ki ga proizvaja ZB Marine iz Zadra. Dizajn je oprt na tradicionalne linije starih hrvaških plovil, podrobnosti pa razkrivajo modernega fishermana. V notranjosti ima štiri ležišča, salon s kuhinjo inWC, kar omogoča ugodne počitnice na morju in večdnevne užitke v plovbi. Plovilo je dolgo 8,20, dolžina trupa je 6,99metra. Ima širino 2,80 in ugrez 0,85 metra ter tri tone izpodriva. Rezervoarji goriva so kapacitete 2 x 140, vode pa 2 x 80 litrov. Za pogon izdelovalec priporoč a motor moči 200-330 KS, od njega pa je odvisnamaksimalna hitrost, ki ima razpon 25-32 vozlov.


Harpoon 550 - prototip


Reški MHI je bil do zdaj na hrvaškemnavtičnemtrgu znan kot proizvajalec kvalitetnih gumenjakov DUMI z mehkim in stekloplastič nim dnom. Zdaj se javnosti predstavlja z novostjo, ki nakazuje širjenje proizvodnje in novo poslovno usmeritev - prototipom stekloplastičnega fishermana Harpun 550. Plovilo je bilo osnovano tako, da spaja dobremaritimne karakteristike in prostornost z dostopno ceno in ekonomsko porabo. V popolnoma opremljenem plovilu lahko bivajo dve odrasli osebi in en otrok, ki se odpravljajo na večdnevno križarjenje.Maksimalna moč motorjev je 110 KS, s cenejšo različico štiritaktnegamotorja 70 KS pa zmore z dvema tretjinama moči doseči hitrost 20 vozlov, pri tem pa porabiti okoli 11 litrov, kar je sprejemljivo glede na vložek in kaj od njega pridobimo. Maksimalna hitrost s to močjo znaša 27-28 vozlov. Posebno je zanimiva uporaba fishermana za ribarjenje v času celega leta. Dobro zaprta in zastekljena kabina nudi varno zaščito pred vremenskimi neprijetnostmi. Zaradi oblike premca varno pluje tudi v slabem vremenu. Skupna dolžina fishermana je 5,65, širina 2,35 metra, teža pa 550 kilogramov. Nosilnost je 6 oseb, v kabini pa ima 2 + 1 ležišče. Serijska proizvodnja se še ni začela.


Labin 500 Cabin


Ladjedelnica Inoplast iz Labina je lani na reški Nautici premierno predstavila polizpodrivno plovilo Labin 500 Cabin, novo različico plovila Labin 500. Obe plovili imata identičen trup, dolg 5 in širok 1,92 metra, oster premec s skoraj ravnim dnom in klasično kobilico. Novo plovilo ima kabino in prostor za vgradnjo nadkabine. Ugrez znaša 0,45 metra, izpodriv 500 kilogramov, na krovu pa lahko biva 6 oseb. Plovilo poganja izvenkrmni motor z dolgo osjo in maksimalno močjo do 40 KS. Med testom je bila s tem motorjem dosežena hitrost 26 vozlov. Z dodano kabino je novi model Labina pridobil uporabni zaprti prostor, dobro zaščito pred vetrom in možnost postavljanja krmila, komand in instrumentov brez dodajanja konzole. Za vse tipe svojih plovil Inoplast poseduje certifikat hrvaškega registra plovil.


Nika 17


Prvo plovilo nove hrvaške ladjedelnice - Obrta za brodogradnju Calafatus iz Pule. Nika 17 ima maksimalno dolžino 5,65, dolžina trupa je 4,99, širina pa 2 metra. Masa plovila brez motorja je 550, z motorjem 650 kilogramov. Ima nosilnost 5 oseb ali 470 kg. Ima 2 + 1 ležišče. Hitrost s 6 osebami na krovu s Hondo 40 KS znaša 18,5 vozlov pri 5000 vrtljajih. Potovalna hitrost je okoli 17 vozlov, maksimalna 23, odvisno od motorja, stanja morja in obremenitve. Plovilo ima vzgonske tanke proti potopitvi. Je izjemno bogato opremljeno, proizvajalec pa ponuja tudi bogato paleto dodatne opreme. Kategorija projekta je C, ima CE-certifikat.


Orka 740 Open


Odprti gliser, ki je bil oblikovan za najbolj zahtevne uporabnike. Dobite ga lahko v dveh osnovnih izvedbah, kot delovno plovilo ali za prevoz potapljačev in kot družinsko plovilo za šport in razvedrilo oziroma rent-a-boat. Projektiran je kot zelo stabilno plovilo pri vseh pogojih za vožnjo. Rečemo lahko, da nosi Orka 740 prepoznavni podpis zagrebške ladjedelnice Orka Studio. Orka 740 Open se odlikuje z izrazito velikim kokpitom, tako da gre v model za prevoz potapljačev v kokpit 12 kompletov potapljaške opreme, 12 potapljačev pa se udobno namesti na plovilu. Hitrost je odvisna od izbire motorja in namena, giblje pa se od 30 do 47 vozlov. Orka 740 Open je zelo praktična kot delovno plovilo, tako da bo tisti, ki se bo odločil za različico s kokpitom, a brez odvečnih podrobnosti, dobil veliko delovnega prostora. V izvedbi družinskega plovila je odlična izbira za velike družine ali večjo družbo. Orka 740 Open ima dolžino preko vsega 8,70, širina je 2,71, ugrez pa 0,50 metra. Izpodriv znaša 1975 kilogramov. Za pogon priporoč ajo motor moči 200-320 KS.


Navis 27


Podjetje Navis Aurea iz Selc je novo v družini majhnih hrvaških ladjedelnic, njen prvenec pa je jadrnica Navis 27, ki je bila na morju prvič predstavljena konec lanskega leta. Gre za jadrnico, ki bi morala zadovoljiti širok krog ljubiteljev morja in jadranja, mlade in starejše, tiste, ki nameravajo tekmovati na regatah, in tiste, ki imajo raje križarjenja, saj ima štiri ležišča, dve v premčni, dve pa v centralni kabini in kuhinji ter sanitarije. Jadrnica Navis 27 bi morala biti dostopna širokemu krogu jadralcev tako po ceni kot priročnosti. Material, iz katerega je zgrajena, je GRP, polni laminat se nahaja pod vodno linijo, nad njo pa je sendvič konstrukcija. Prav tako je tudi paluba narejena v sendvič konstrukciji. V standardni verziji, razen palubne opreme znamke Lewmar, je jadrnica opremljena z merilcem hitrosti, globine, pokazateljem smeri in moči vetra, kompasom in VHF-postajo. Jambor je 9/10 z dvema križema znamke Sparcraft. Dolžina jadrnice preko vsega je 8,39, na vodni liniji 7,10, širina 2,70 in ima ugrez 1,85 metra. Izpodriv je 1,29, balast pa 0,40 tone.

 
Petek, 28. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič