Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 TEST: Chaparral 250 Signature 


TEST: Chaparral 250 Signature

Najmanjši Chaparralov potovalni gliser je za marsikoga dovolj velik za preživljanje dopusta. Sašo Meden foto:Dejan Ravter


Pred nami je izdelek največjega ameriškega neodvisnega proizvajalca motornih plovil za prosti čas, podjetja Chaparral. Pol stoletja boja na krutem navtičnem tržišču motornih plovil je že za njimi in tudi za naslednja desetletja ni strahu, da ne bi še naprej izdelovali kvalitetnih plovil. Trenutno ima podjetje v ponudbi sedemindvajset različnih modelov motornih čolnov in prav vse se da pri nas tudi naročiti. Med njimi prevladujejo odprti športni čolni, toda tudi segment sedmih potovalnih gliserjev od petindvajset do petintrideset čevljev ni zanemarljiv. Tokrat smo na testu preučili najmanjšega med njimi. Chaparral 250 Signature.


Ogled od zunaj in znotraj

Med velikim številom podobnih plovil je včasih prav težko opaziti res pomembne razlike. Tip potovalnega gliserja zahteva pri manjši dolžini od projektantov skoraj nemogoče. Dovolj prostora za vsaj kolikor toliko veliko udobje, dobre plovne lastnosti in lepo obliko plovila, ki od vseh naštetih faktorjih še najbolj vpliva na prodajni uspeh. Zato so osnovne gabaritne mere trupa, notranjosti in palube dokaj podobne. Proizvajalci se zato v želji zadovoljiti kupca zatekajo k vedno večji pestrosti dodatne opreme in predvsem zniževanju cene, ki je v tem segmentu plovil izjemno pomembna. Chaparralu to uspeva tudi zaradi nizkega tečaja dolarja.

Chaparral 250 Signature je povsem predan filozofiji modernih manjših potovalnih gliserjev, kjer je prevladujoča želja proizvajalca ponuditi kupcu čim več udobja na še sprejemljivo majhnem prostoru. Zato vsa plovila podobne velikosti kažejo na zunaj dokaj podobno obliko. Glavne značilnosti so dokaj strm premec, ki omogoča večji volumen notranjega salona, visoka paluba in krma, ki ščiti potnike v zunanjem salonu pred neprijetnim vodnim pršcem. Ena od značilnosti, s katerimi optično izboljšajo videz, je nizko vetrobransko steklo, ki da gliserju bolj športen videz. Paluba Chaparrala 250 Signature je dokaj ravna s stropnim oknom nameščenim približno na sredini palube. Premčni del se zaključuje v močno nagnjenem vetrobranskem steklu, skozi katerega vstopimo v kokpit. Desno stran tvori krmarska klop za dve osebi in komandni pult z navigacijskimi instrumenti in merilniki ter prikazovalniki motornih podatkov. Celoten pult je izveden v beli barvi, kar povzroča rahel odsev v vetrobranskem steklu, vendar le-ta zaradi strmega naklona in nizke višine ne moti. Leva stran je rezervirana za poležavanje enega od gostov, ali bolje rečeno, gostje. Klop je obrnjena proti krmi, na njem pa bo uporabnik ali uporabnica zavzel polležeči položaj kot v udobnem naslanjaču. Nad krmarskim prostorom se razprostira radarski lok, ki istočasno služi tudi kot glavni nosilec cerade, s katero lahko prekrijemo celotno plovilo. Cerade moramo ob nakupu doplačati.

Zadnji del kokpita tvori udobna klop z naslonom, ki je preklopen. Če ga spustimo, spremenimo zadnjo klop v sončno ploščad. Krma se zaključuje z integrirano kopalno ploščadjo, ki pod pokrovom na levi strani skriva kopalno lestev. Ploščad je dovolj široka in udobna za varno uporabo. Na njej se nahaja tuš s toplo in hladno vodo.

Za dodatno atraktivnost poskrbijo z možnim izborom treh barv trupa. Klasična bela, ki je mišljena kot standardna, in opcijsko še črna in nevpadljiva svetlo modra barva.

Chaparral je poskrbel tudi za enostaven dostop do motorja, kar bo precej olajšalo posel serviserjem.

Notranjost

Ko vstopimo v notranjost Chaparrala 250 Signature, smo lahko kar prijetno presenečeni. Skrbno izdelano pohištvo, veliko svetlobe in predvsem nepričakovana prostornost relativno majhnega plovila so argumenti, ki govorijo v prid preizkušenega modela. Če želimo tako majhen prostor izkoristiti do zadnjega kotička, moramo misliti na vse. In tako je tudi pri tem gliserju izkoriščen vsak kotiček. Celo pod stopnicami so prostori. Pod zgornjo se nahaja koš za smeti, pod spodnjo pa praktičen predal.


Premec je rezerviran za salon, ki je istočasno lahko tudi spalnica. Višina salona je neverjetnih 185 centimetrov, za mizo pa bodo udobno sedele štiri osebe. Če spustimo mizo, dobimo kar 205 centimetrov dolgo posteljo. Slaba lastnost takšnega čolna je malo omaric in odlagalnih prostorov, kar se najbolj opazi v kuhinji. Ta ima ob vgrajeni mikrovalovni pečici, hladilniku in umivalniku le malo prostora za kuhinjske potrebščine v ozki omarici levo od kuhinje. Sicer pa le malokdo zares uporablja to kuhinjo. Ima pa v salonu vgrajen LCD-televizor, brez katerega na dopustu očitno ne gre. Seveda je za televizor treba doplačati.

V krmnem delu se nahaja zadnja kabina, ki je od glavnega salona ločena z zaveso. Postelja je postavljena prečno na os plovila, česar smo že vajeni. Zaradi tega je dolžina postelje 210 centimetrov, kar omogoča udobno spanje. Žal je višina nad večjim delom postelje le 55 centimetrov in mnoge bi to utegnilo motiti. Prtljago lahko pospravite v skladišča pod posteljo, ki so precej bolj prostorna, kot bi pričakovali na prvi pogled. Svetloba je v tej kabini slaba, saj jo osvetljuje le eno manjše okno.

Omeniti velja kopalnico, ki se nahaja na levi strani salona. Omogoča dovolj udobja za najosnovnejšo higieno, za silo pa se boste v njej tudi stuširali.

Celotna izdelava in montaža tako notranjih elementov kot palubne opreme in vseh osnovnih elementov je izredno natančna in dovršena, kar štejem med glavne karakteristike tega plovila, saj tako izdelano plovilo kaže tudi na dolgotrajno uporabo brez večjih stroškov vzdrževanja.

Plovba

Vgrajen Mercrusierov bencinski agregat nudi 224 kilovatov moči, kar je več kot dovolj za dobre tri tone težko in dobrih osem metrov dolgo plovilo. Pogon se prenaša preko preverjene Bravo 3 noge in duoprop propelerja. Kot se za bencinski motor spodobi, je odziv na premik komandne ročice zelo hiter. Premec se skoraj trenutno dvigne in takoj nato spusti. Paziti moramo na pravilen kot noge, ki močno izboljša ali pri nepravilni nastavitvi poslabša hitrost čolna in s tem izkoristek goriva. Meja udobnega glisiranja in s tem tudi ekonomične plovbe se nahaja nekaj nad 3000 vrtljaji na minuto, ko dosežemo nekaj več kot 20 vozlov hitrosti. Potovalno hitrost bi ocenil na 28 do 29 vozlov pri 3400 do 3500 vrtljajih motorja. V tem režimu je glasnost na znosni meji, hitrost pa tudi ni majhna in omogoča hitre premike med jadranskimi otoki. Občutek glisiranja s Chaparralom 250 je čudovit, saj teče motor mirno, premec odlično reže valove, zaradi česar niti udarci višjih valov ne motijo potnikov. Vodljivost v zavojih je dobra, hitrost reagiranja pa prav tako. Kljub temu da sem pričakoval hitro zajemanje zraka v propeler med močnimi zavoji, se to ni zgodilo, kar je še en dodaten plus.


Končni vtis

Chaparral 250 Signature je simpatičen družinski gliser za tiste, ki bi želeli nekaj dni skupaj preživeti na plovbi. Posebnega razkošja ne ponuja, vendar je dovolj udoben za družino z dvema manjšima otrokoma. Najbolj bo na njem užival en par, saj bo lahko uporabljal salon in spalni del ločeno, pa še v kokpitu ne bo gneče. Chaparral 250 Signature je izdelan v ZDA, kar zagotavlja odlično kvaliteto in znosno ceno. Nekoliko bolj robusten zunanji videz nas ne sme motiti, saj zaradi njega dobimo prostoren kokpit in udobno notranjost, ki nudi stojno višino, ločeno kopalnico, spalnico in salon. Vse to na borih osmih metrih.

Vodljivost, trdnost plovila, hitrost in dobre plovne lastnosti gotovo pripomorejo k odločitvi za nakup tega ameriškega plovila. Kot opcijo si lahko vanj namestite močnejši motor, vendar vam ga odsvetujem, saj je 224 kilovatov, s katerimi smo dosegli več kot 36 vozlov hitrosti, več kot dovolj.

BESEDA ZASTOPNIKA

Simon Bogičević Bassin, Atal, d.o.o.

Cruiser Chaparral 250 Signature kraljuje med plovili svoje kategorije. Odmevne rezultate v Evropi in že tri zaporedne nagrade za najboljše plovilo leta te ameriške ladjedelnice dopolnjuje še lanskoletna nagrada za cruiser leta, ki jo je prejela prav 250-ica. Poleg atraktivnega videza navdušuje s prostorno notranjostjo in inventivnimi rešitvami v kokpitu ki si ga lahko stranka prilagaja glede na trenutne potrebe oz. počutje - od terase z mizo do čez celotni kokpit razprostirajočega se ležišča. S kevlarjem ojačan tako imenovani “Extended V-plane” trup zagotavlja vrhunske plovne lastnosti. Za letošnjo sezono imamo pri Atalu na voljo le še nekaj Chaparralovih criuserjev.

 
Četrtek, 27. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič