Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 AMERICA'S CUP :Alinghi in Oracle še vedno na sodišču 


AMERICA'S CUP :Alinghi in Oracle še vedno na sodišču

America's Cup št. 33 še ni rešen! Franci Stre foto: Oracle

Jadralski pokal Amerike - najstarejša, najbolj znana in najdražja jadralska regata (prva med floto angleških jadrnic in ameriškim škurnerjem America okoli angleškega otoka Wight je bila leta 1851) - je namreč še vedno na sodišču in v rokah petih sodnikov višjega prizivnega sodišča v New Yorku, čeprav je pomladi (marca in potem še maja) kazalo, da je z razsodbo sodnika Hermana Cahna v prid ameriškega jadralskega konzorcija BMW Oracle “jadranje” na newyorškem sodišču naposled le končano in da se bosta branilec lovorike, švicarski Alinghi, in prvi ter v skladu z določili darilne pogodbe iz leta 1887 (Deed of Gift) obenem edini izzivalec, ameriški BMW Oracle, prihodnje leto v dvoboju na 2 dobljeni regati in na daljšem regatnem polju udarila s 90-čeveljskima več trupcema.

Najprej zmaga Oracla

Ker je švicarski Alinghi kot branilec Pokala Amerike 3. julija lani pred Valencijo v dramatičnem in tesnem dvoboju z najboljšim izmed izzivalcev z jadrnico Emirates Team New Zealand zmagal in z rezultatom 5-2 ubranil najbolj čislano svetovno jadralsko lovoriko po drugem zaporednem zmagoslavju (Alinghi, takrat še z Russlom Cuttsom kot skiperjem in krmarjem, je America's Cup osvojil leta 2003, ko je v zalivu Hauraki pred Aucklandom gladko s 5-0 potopil Novozelandce) z neobičajno hitrim izborom španskega konzorcija in kluba Club Nautico Espanol de Vela kot prvega med novimi izzivalci po mnenju ameriškega konzorcija BMWOracle grobo kršil temeljna načela in pravila najstarejše svetovne jadralske regate (s 157 leti sploh najstarejšega športnega tekmovanja na svetu) in skušal vse izzivalce za novi, 33. Pokal Amerike že v štartu postaviti v neenakopraven položaj, so se Američani in njihov Golden Gate Yacht Club San Francisco pritožili na višje sodišče v New Yorku (na tem sodišču so bila leta 1887 overovljena načela in pravila regate za Pokal Amerike) in na njem dvakrat (marca in maja) zmagali.

Alinghijeva pritožba uspešna

Marca je sodnik Herman Cahn razsodil, da je v skladu z leta 1887 overovljeno darilno pogodbo (Deed of Gift) izziv ameriškega konzorcija BMW Oracle iz San Francisca (njihov skiper je Novozelandec Russelle Coutts) milijarderja Larryja Ellisona za 33. America's Cup legalen in veljaven, prvo sprejeti izziv španskega kluba pa ne, in da se bosta Alinghi in Oracle za najbolj čislani pokal v svetovnem jadranju pomerila v dvoboju na 2 dobljeni regati ter z 90-čeveljskima katamaranoma, je na 12 strani dolgi razsodbi zapisal sodnik Herman Cahn. In dodal, naj se sprta tabora dogovorita za datum in kraj, kjer bosta obračunala. Čeprav se po majski odločitvi sodnika Cahna sprta jadralska tabora nista mogla zmeniti za datum velikega morskega obračuna (Oracle je bil pripravljen iti s 27,40 metra dolgim trimaranom na regatno polje julija, avgusta, septembra ali pa najkasneje oktobra letos, Alinghi pa šele prihodnje leto ali celo leta (2010), se je Alinghijev šef in multimilijarder Ernesto Bertarelli s sodnikovo razsodbo na videz sprijaznil in se vdal. “OK, pa naj bo tako kot pravi sodišče. Razčistimo ta spor na morju z večtrupcema,” je po porazu na višjem sodišču v New Yorku rekel Alinghijev šef in milijarder Esrnesto Bertarelli, a kljub bojeviti napovedi zamenjal odvetnike, se na razsodbo sodnika Cahna pritožil na prizivno instanco višjega newyorškega sodišča in v nasprotju s pričakovanji s pritožbo 2. junija uspel ter stvari vrnil na lanske pozicije, ko je Alinghi že nekaj minut po odločilni 5. zmagi nad Novozelandci v Valenciji dobil izziv v vseh pogledih spornega španskega kluba Club Nautico Espanol de Vela, ki sicer še vedno obstaja le na papirju in ima zgolj zasilni sedež. Petčlanski senat prizivnega višjega sodišča v New Yorku je dal 29. junija prav Alinghiju (sodniki niso bili enotni, saj so trije glasovali za Švicarje, dva pa za Američane, pri katerih ima finančno prvo besedo milijarder Larry Ellison, jadralsko pa Novozelandec Russell Coutts) in v jadralski javnosti že težko pričakovani dvoboj z velikima 90-čeveljskima večtrupcema teoretično ukinili. Vsaj začasno, saj je 2. avgusta sledila pričakovana pritožba na prvi pritožbeni instanci poraženega konzorcija BMW Oracle.

Alinghi Cup?

 S tem je 33. America's Cup do razsojanja o Oraclovi pritožbi ponovno v pat poziciji, ki lahko traja še največ 6mesecev. “Če Oracle s pritožbo ne uspe, lahko America's Cup preimenujejo kar v Alinghi Cup, saj bi imel Alinghi po predlaganih pravilih igre v roki prav vse niti najbolj slavne svetovne jadralske igre: določitev vseh karakteristik novih 90-čeveljskih jadrnic, sodnike in premerjevalce (ti bi morali biti v službi pri njihovem marketinš kem podjetju America Cup Management, ki je vodilo vse posle in pospravilo levji delež dobička 32. Pokala Amerike v Valenciji s predhodnimi dvoboji izzivalcev za pokal Louis Vuitton vred), favoriziranje, nagrajevanje ali pa kaznovanje (tudi zavrnitev) vseh prijavljenih izzivalcev. “To bi bil res samo še Alinghi Cup in ne več America's Cup,” je po presenetljivi razsodbi petih sodnikov prizivnega višjega sodišča v New Yorku zagrmel italijanski milijonar in jadralec Vicenzo Onorato, ki je bil med izzivalci lani v Valenciji z jadrnico Mascalzone Latino. Če Oracle s pritožbo ne uspe, španski CNEV ostaja vodja in prvi med izzivalci in bomo (verjetno leta 2010 ali pozneje) za 33. Pokal Amerike videli najprej dvoboje med več (zanesljivo jih ne bo več toliko kot lani v Valenciji) izzivalci, nato pa Alinghijev obračun z najboljšimi med njimi.

Trimaran

Od marca, ko je na sodišču v New Yorku zmagal BMW Oracle, so v obeh taborih (v švicarski ladjedelnici Decision v Veveyu in v ameriš ki ladjedelnici Anacortes blizu Seattla) razmišljali, projektirali in že izdelovali 90-čeveljska večtrupca za dvoboj, ki bi potekal v skladu s pravili darilne pogodbe iz leta 1887. O Alinghijevem večtrupcu (verjetno prav tako trimaranu) se ne ve skoraj nič, BMW Oracle pa je svoj tritrupni 90-čeveljski monstrum konec avgusta javnosti že pokazal. Najprej pod streho velikanskega hangarja v ladjedelnici Anacortes, potem, 25. avgusta pa tudi med krstom v zalivu Fidalgo pred ladjedelnico, ki je last Oraclovega računalniškega guruja in milijarderja Laryja Ellisona. Oraclov novi trimaran (ve se le, da je dolg 27,4 metra in izdelan iz kompozitnih materialov) je projekt znanega francoskega projektantskega para Van Peteghem-Lauirot Prevost, ki sta imela ob sebi kot svetovalca slovitega francoskega skiperja in oceanskega divjaka z velikimi večtrupci Francka Cammasa, že od julija člana posadke BMW Oracle in njenega skiperja Russlla Couttsa. Coutts, ki je bil 25. avgusta med splovitvijo in krstom 90-čeveljskega Oraclovega tritrupnega jadralskega orožja seveda zraven, je bil z besedami sicer bolj skop, a je dal nekaj izbranim ameriškim novinarjem vseeno jasno in glasno vedeti, da gre za tehnološ ko inovativen in jadralsko tako hiter 90-čeveljski trimaran, kakršnega svet doslej še ni videl. “Septembra bomo z njim že na morskih treningih, potem, upam, da prihodnje poletje, pa bi morali z njim brez večjih težav opraviti z Alinghijevim trimaranom,” je napovedal Coutts, ki je očitno prepričan, da bo zadnja zmaga na višjem newyorškem sodišču njihova in ne Alinghijeva.

 
Četrtek, 27. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič