Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 Slovenski dokumenti: Zamenjajte stara potrdila o usposobljenosti za voditelja čolna! 


Slovenski dokumenti: Zamenjajte stara potrdila o usposobljenosti za voditelja čolna!

Zgodba Slovenskemu državljanu so na hrvaškem po kontroli dokumentov prepovedali nadaljnjo plovbo z barko dolžine 14 metrov. Sporen dokument - Potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna, izdano s strani slovenske uprave za pomorstvo. Datum izdaje - leto 1998. Veljavnost dokumenta - neomejena. Kje tiči problem?

Razlaga

Za razjasnitev problema smo vprašali na koprsko luško kapitanijo. Kapitan Davorin Fantulin razlaga: “Dovoljenja, izdana v času od osamosvojitve Slovenije pa do nekje deset let nazaj, so resnično nekoliko problematična zaradi teksta na zadnji strani. Ta v tistem obdobju temelji še na osnovi zakonov iz skupne države in v tekstu ne govori izrecno o tem, da je mogoče s potrdilom upravljati plovila do 24 metrov dolžine. Po uskladitvi naše zakonodaje z evropsko, se je spremenila ne le ta, temveč tudi tekst na zadnji strani, ki sedaj izrecno govori o dovoljeni dolžini plovil, medtem ko Hrvati, ki so do neke mere obdržali staro dikcijo, razumejo kot čoln plovilo do dolžine dvanajst metrov. Tako si lahko nekdo, ki mu je do tega, razlaga tekst tako, da imajo naši državljani s starimi dokumenti dovoljenje za upravljanje s plovilom le do dolžine 12 metrov. Zato v izogib neljubim situacijam vsem, ki imajo stara potrdila svetujem, da jih zamenjajo za nova.”

Zamenjava potrdil

Če se odločite za zamenjavo starega potrdila za novo, pojdite na spletno stran Uprave RS za pomorstvo (www.up.gov.si) in natisnite obrazec za zamenjavo potrdila. Spodaj objavljamo še vse ostalo, kar morate priložiti.

Priloge:

1.)    Upravna taksa v vrednosti 14,19 EUR (Tar. št. 1 in 27/8)

oziroma upravna taksa v vrednosti 9,22 EUR v primeru izdaje novega potrdila zaradi podaljšanja veljavnosti (Tar. št. 1 in 27/8a) ali v primeru izdaje novega potrdila zaradi vpisa spremembe podatkov o imetniku potrdila (Tar. št. 1 in 27/8b).

2.)    Fotografija velikosti 4,5 cm x 3,5 cm (na hrbtno stran napišite svoj priimek in ime).

3.)    Original potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna.

4.)    Tiskovina: 1,00 EUR.

Po elektronski pošti ne boste uredili ničesar, saj je treba poslati med drugim tudi fotografijo, zato pošljite kuverto na naslov: Uprava RS za pomorstvo, Ukmarjev trg 2, 6000 Koper.

Hrvati napovedali seznam

Od našega hrvaškega sodelavca smo prejeli sledeče pojasnilo, ki se nanaša na priznavanje naših potrdil o usposobljenosti v sosednji državi:

Pred kratkim je prišlo do sprememb hrvaškega Pravilnika o brodicama i jahtama. Tako so odpravljene dileme okoli priznavanja tujih izpitov oziroma strahu, da bi morali tuji navtiki polagati izpite na Hrvaškem. Doslej so zahteve hrvaškega Pravilnika izpolnjevale le štiri države - Slovaška in Madžarska sta sporazum podpisali, medtem ko je bilo za nemške in avstrijske izpite ugotovljeno, da po vsebini in zahtevnosti odgovarjajo hrvaškim ...

Sedaj je vse vrnjeno na stanje, kot je bilo pred sprejemom spornega zakona (leta 2005). Formalno še dalje velja, da lahko s čolnom ali jahto pod hrvaško zastavo upravlja oseba, ki ima veljavno dovoljenje v skladu s Pravilnikom, kar pomeni, da je dovoljenje izdano na Hrvaškem. Razširjen pa je seznam izjem, kar z drugimi besedami pomeni, da bodo redki navtiki vseeno morali polagati izpit na Hrvaškem. Za naše navtike je zanimiva izjema, ki govori o tem, da bodo priznana tuja dovoljenja za upravljanje s plovili, za katera je na osnovi primerjave s hrvaškimi ugotovljeno, da odgovarjajo pogojem iz Pravilnika. Seznam držav, katerih dovoljenja bodo priznana s strani Hrvaške, bo po podatkih Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavljen v kratkem in baje lahko Slovenci upravičeno pričakujemo, da se bodo tam znašla tudi naša potrdila o usposobljenosti. (www.mmpi.hr)

Primer iz Cavtata

Na naše pisanje o problemih z nepriznavanjem slovenskih Potrdil o usposobljenosti za upravljanje s plovili in zanikanje teh problemov v praksi, smo dobili dopis našega bralca, ki ga v vednost objavljam, saj na trenutke izpada, kot da se pravzaprav nič ne dogaja in je vse v najlepšem redu. (Podatke o avtorju hranimo v uredništvu.)

Pozdravljeni,

kot naročnik vaše revije Navtika, sem v zadnjih dveh številkah prebiral o veljavnosti oz. neveljavnosti slovenskih izpitov na Hrvaškem. Med drugim sem opazil, da nekateri vaši sogovorniki zagotavljajo, da se sporni pravilnik v praksi ne upošteva in da ni znanega primera.

Zato poročam:

Lani, v mesecu novembru, smo jadrali iz Hrvaške v Črno Goro in ob carinsko-luških formalnostih v Cavtatu doživeli hladen tuš, ko nam je luški kapetan prepovedal prečkanje meje zaradi nepriznavanja slovenskega izpita. Ob tem je pripomnil, da smo tudi na Hrvaškem v prekršku, a ‘naj nam bo’. Na luški kapetaniji so imeli tudi aktualno faksimilno sporočilo famoznega Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ki je kapetanijam izrecno narekovala upoštevanje spornega pravilnika - za države brez sklenjenega memoranduma o medsebojnem priznanju izpitov. Zadevo smo kasneje vseeno uredili, ker smo imeli med posadko slučajno enega člana s hrvaškim izpitom, ki pa ni bil skiper, a je zadostovalo.

Obstajajo torej tudi negativne prakse in ker je ta s konca lanske sezone, se letos morebiti komaj začnejo.

 
Torek, 25. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič