Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 HRVAŠKE VINJETE: Spomnimo se pred sezono 


HRVAŠKE VINJETE: Spomnimo se pred sezono

Bliža se poletna sezona in čas, ko se bo veliko število navtikov podalo na hrvaško morje. Kot je znano, pa za plovbo po morju naših sosedov potrebujete vinjeto. Morda je pravi čas, da nekoliko osvežimo pravila igre...

Tuja plovila, namenjena zabavi in turističnemu križarjenju, morajo imeti med plovbo po hrvaškem teritorialnem morju vinjeto. Z njo se dokazuje prijava prihoda, izpolnjevanje pogojev za plovbo na hrvaškem in plačilo dajatev za varnost plovbe...

Vinjeto mora imeti vsako plovilo, daljše od 3 (treh) metrov oziroma ga poganja motor moči 5 kW ali več.

V praksi to pomeni, da potrebujete vinjeto, četudi imate le motor s 3 kW, a poganja čoln dolžine npr 310 cm, oziroma tudi, če motor 5 kW poganja le dvometrski gumenjak.

Vinjet ne potrebujejo plovila s pogonom na vesla ne glede na dolžino (kajak, sandolina, pedalina...). Prav tako vinjet ne potrebujejo plovila, ki so na vezu v luki ali kakšnem drugem mestu, namenjenem privezu. Veljavnost vinjete je eno leto, za eno plovilo je mogoče letno kupiti le eno vinjeto.

Vinjete izdaja luška kapetanija ali izpostava luške kapetanije, ki ob izdaji preveri, če plovilo in posadka izpolnjujejo pogoje za plovbo.


Poveljnik plovila, ki prihaja na Hrvaško po morju, je obvezan po najkrajši poti vpluti v najbližjo luko, ki je odprta za mednarodni promet zaradi opravljanja mejne kontrole. V isti luki mora pridobiti vinjeto in overiti popis posadke in potnikov oziroma popis oseb.

Tukaj velja opozoriti, da je marsikdo, ki je vplul na Hrvaško iz Slovenije in nadaljeval plovbo proti jugo vzhodu ter se prijavil na primer na Lošinju ali še južneje, naletel na težave, zato svetujemo prijavo v Umagu ali Novigradu oziroma v Rovinju. Težko boste na primer luškega kapetana v Zadru prepričali, da ste pripluli iz mednarodnih voda...

Popisa posadke in potnikov ne potrebujejo tisti čolni, ki ne omogočajo daljšega bivanja, medtem, ko je potrebno za ostala plovila pridobiti popis in ga overiti z odrezkom vinjete. Skupno dovoljeno število potnikov v enem letu na enem plovilu ne sme presegati dvojnega dovoljenega števila potnikov (vpisano v knjižici) povečanega za 30 odstotkov. Otroci do 12 let starosti se na popis ne vpisujejo, prav tako ni potrebno vpisovati oseb, ki se zadržujejo na plovilu v času zadrževanja plovila na sidru ali v luki. 

Popis oseb se lahko dopolnjuje tudi sukcesivno, vendar najkasneje takrat, ko se nova oseba vkrca na plovilo. Ob vsaki spremembi posadke je potrebno popis overiti na luški kapetaniji
 

Vinjeta brez popisa oseb

Plovila, na katerih ni možno daljše bivanje, izpolnjujejo pa pogoje, po katerih morajo imeti vinjeto, morato le to imeti nalepljeno na vidnem mestu. Problem je v definiciji plovila, ki ni namenjeno daljšemu bivanju, saj vemo, da lahko na skoraj vsaki barkači pripravimo vsaj zasilno ležišče. Če je tukaj še WC in majhen kuhalnik, lahko kaj hitro dobimo plovilo, na katerem se da preživeti nekaj dni. Zato svetujemo, da se ob nakupu vinjete pogovorite z luškim kapitanom, ki je tisti, ki oceni namembnost oziroma odloči, ali boste potrebovali tudi popis oseb.

Vendar pozor! V kolikor imate takšno piovilo in ne posedujete popisa oseb, morate razpolagati z dokazilom (prijavo), da bivate na kopnem – v hotelu, kampu, apartmaju...

Cene vinjet

Preverili smo tudi, kako je s cenami vinjet v letu 2009 in na luški kapetaniji dobili odgovor, da se te od lanskega leta niso spremenile, višina pristojbine pa je še vedno odvisna od dolžine plovila.

 
Sobota, 29. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič