Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 NAVTIČNA RUTA: Otok Korčula (2. del) 


Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6
Slika 7
Slika 8
Slika 9
Slika 10
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6
Slika 7
Slika 8
Slika 9
Slika 10

NAVTIČNA RUTA: Otok Korčula (2. del)

V zadnji številki smo pristali v marini ACI nedaleč od mesta Korčula. Sedaj je na vrsti ogled starodavnega mesta in nadaljevanje poti ob južni obali otoka. Mesto Korčula je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v celotnem Sredozemlju in je že zaradi tega vredno podrobnejšega ogleda. Ko se mu s svojim plovilom približujemo, že od daleč zagledamo katedralo sv. Marka, kateri je končno podobo v drugi polovici 15. stoletja podal Marko Andrijić - največji gradbenik otoka Korčula. To seveda še zdaleč ni vse, kar si lahko ogledamo, zato se podajmo na sprehod. Sašo Meden foto: Robert Balen, Aleš Fevžer in arhiv Navtika KAPITAL skica: Matej Novak / bitriver.si

Korčulo so večinoma zgradili v 14., 15. in 16. stoletju. Gradili so jo domač i gradbeniki, kamnoseki in kiparji, ki so za gradbeni material uporabili kamen iz bližnjih otokov Vrnik, Sutvara in Kamenjak. Ob znamenitem obrambnem zidu je mesto, polno palač nekdanjih Dubrovniških in Korčulskih aristokratov. Na vsakem koraku naletimo tudi na razne cerkvene spomenike. Že omenjeni Marko Andrijić je izklesal najlepše okrase na in v katedrali svetega Marka. Poseben dosežek je kamniti baldahin nad oltarjem. Za ogled priporočamo palačo Arneri, v kateri je danes umetnostna galerija, škofovski dvor z muzejem sakralne umetnosti, palačo Gabrieli-Ismaelis z mestnim muzejem in mnoge ostale slavne zgradbe. Večina turistov si bo ogledala tudi tako imenovano “rojstno hišo” svetovnega popotnika Marca Pola, ki naj bi se rodil v Korčuli leta 1254. Trenutno je ogled možen le od zunaj, saj se hiša podira in vstop vanjo ni dovoljen. Kaj je res in kaj ne v zvezi z rojstvom Marca Pola, verjetno ne bomo nikoli vedeli, res pa je, da je sodeloval v eni takrat največjih pomorskih bitk v Jadranskem morju. Pred Korčulo so se namreč 7.9.1298 spopadli prebivalci Korčule - takrat pod beneš ko zastavo in napadalci iz Genove, ki so hoteli prevzeti oblast na otoku. To jim je tudi uspelo, Marca Pola so ujeli, v genovskih zaporih pa je spisal svoje slavne potopisne spomine. Posvetimo se ponovno sedanjosti. Danes je Korčula predvsem mesto procesij, ki jih organizirajo tri bratovščine: Vsi Sveti, sveti Rok in sveti Mihovil. Pravijo, da je najlepša tista na Veliki Petek, a jaz je na žalost še nisem videl. Druge procesije so kot po pravilu prav tako v dnevih, ko nas večina še poležava doma in smo na morju le v mislih. To so prazniki sv. Marka in Telovo, na srečo pa je glavna atrakcija - praznovanje sv. Teodorja - sredi poletja. To je 29.7., ko se v Korčuli odvija Moreš ka. To je dinamični viteški bojni ples, ki se v mestu Korčula prikazuje že več kot 400 let in je vsekakor vreden ogleda. Sicer pa so v mesecih julij in avgust skoraj vsak dan kulturne prireditve in se bo, ne glede na dan obiska za vsakogar kaj našlo. V mestu se nahaja veliko število okusno opremljenih restavracij, v katerih so cene kar zasoljene, nudijo pa že zaradi ambienta nepozabno gurmansko doživetje. Katera je najboljša, boste morali izbrati kar sami, v glavni sezoni bo to tista, v kateri boste našli prosto mizo. Če ste ljubitelji morske hrane, ne smete mimo restavracije Konavelića Dvori, kjer boste uživali v morski specialitetah. Toda mi nimamo več časa in pojdimo naprej na nadaljnji ogled otoka. Naša naslednja “postaja” je Lumbarda.

Lumbarda se nahaja le tri milje jugovzhodno od mesta Korčule. S svojim plovilom bomo zapluli med otokom Badijo in obalo Korčule. V tem prelivu se nahaja tudi bencinska črpalka, kjer si lahko dopolnimo rezervoarje, saj na celotni južni obali ne bomo imeli več te priložnosti. Lumbarda se nahaja ob obali majhnih zalivčkov, proti notranjosti otoka pa jo krasijo plodni vinogradi iz katerih pridobivajo slavno korčulansko vino grk. Lumbarda je obenem najstarejše civilizirano naselje na otoku. Ustanovili so ga Grki tristo let p.n.š. Arheološ ke najdbe iz Lumbarde lahko vidimo v mestnem muzeju. Ob obali najdemo tudi dobro ohranjene vile bogatih Korčulanov (Nobilo, Milina, Kršinič itd.). Lumbarda je bila tradicionalno kmetijsko naselje, danes pa seveda vedno bolj prevladuje turistič na dejavnost. V mestu se nahaja manjša marina, ki nudi navtikom vso potrebno udobje, če boste na višku sezone le našli kaj prostora v njej. Tisti bolj lačni in žejni boste obiskali katero izmed restavracij. Izbor je velik in za vsakega se bo kaj našlo. Mi priporočamo točilnico in konobo Zure, kjer se boste do sitega najedli rib, ki jih lovijo sami. Tudi meso in sir so domače proizvodnje. Zraven spada seveda njihovo domače vino. Če želite se lahko tudi okopate na kateri od peščenih plaž, ki se nahajajo v okolici. Posebej znana je Pržina. Naslednji dan se bomo odpravili okoli rta Ražnjić proti zahodu. Mimogrede naj omenimo, da je rt Ražnjić dobro znan podvodnim ribičem. Zakaj, boste morali ugotoviti sami.

Pržina

je prvi zaliv, na katerega bomo naleteli na našem potovanju ob južni obali Korčule. Obenem je to ena najlepših peščenih plaž na otoku. Če ne piha premočan jugo ali grbin se lahko mirno zasidrate v zalivu, tisti, ki ste tukaj z majhnimi čolni, pa lahko svoje plovilce potegnete kar na plažo. Zaliv je primeren za celodnevno uživanje v čisti vodi, igranje otrok in predvsem lenarjenje. Tisti, ki imate večje barke, boste imeli kopanja verjetno kar hitro dovolj in se boste počasi odpravili dalje. Med nadaljevanjem plovbe se boste odločili, v katerega izmed naslednjih zalivov boste zapluli. Izbirate lahko med Rasohatico, Pavjo luko in Orlandušo. Mi smo se odločili za slednjo.

Orlanduša

je zaliv, ki se sestoji iz dveh zalivov: Bratinje luke in Orlanduše. Zaliv je dokaj varen pred vsemi vetrovi razen pred južnimi, vendar kljub temu ne priporoč amo, da se preveč oddaljite od svojega plovila. Veter se lahko kaj hitro spremeni, zaradi majhnosti zaliva pa ni veliko manevrskega prostora. V Orlanduš i boste našli mir, saj tam razen nekaj gostov, ki bivajo v hišicah domačinov, ni nikogar. Do zaliva s kopnega vodi le strma steza. Mislimo, da to pove dovolj. Orlanduša pa ima še eno znamenitost. Namreč, podvodni kanjon dolžine približno petdeset metrov, ki se spušča vse do globine 37 metrov. Poln je rib, od katerih prevladujejo pici, bradači, ušate in hobotnice. Z malo sreče pa boste opazili celo jastoga ali goloba. Pravi raj za dobro trenirane podvodne ribiče.

Pupnatska luka

je najbolj znana kot najlepši zaliv otoka Korčula in predvsem kot kopališče za tiste turiste, ki jim ni težko vsak dan prepotovati nekaj kilometrov od turističnih naselij in se nato spustiti še malo peš do morja. Zato je v njej navadno precej turistov in kot takšna ni preveč zanimiva za tiste navtike, ki imajo raje mir. V njej se nahaja peščena plaža, stari del vasice, ki ga sestavlja nekaj kamnitih hiš, in nekaj apartmajev. Od tod vodi strma stezica do naselja Pupnat, ki izvira še iz ilirskih časov. Če imate čas in voljo, se lahko povzpnete do te prelepe starodavne vasice, ki ob 600 dušah premore kar dve cerkvi. Od domač inov boste lahko kupili vino, olivno olje, domače žganje in morda še kaj...

Do Brne

nas loči le sedem milj. Po poti se lahko ustavimo tudi v Zavalatici, ki je dandanes predvsem turistična vasica, prekrita z apartmaji. Od tod vodi cesta do zelo zanimive notranje vasi Čara, ki se jo splača obiskati. Če ne zaradi drugega pa zaradi vina pošip, ki ga pridelujejo na področju celega otoka edino tukaj in v sosednji vasi Smokvici. Pazite, da ga ne popijete preveč ker je potrebno priti tudi nazaj do zaliva. No, kakorkoli že se ta obisk zaključi, pojdemo še isti dan dalje do Brne. Vpluli bomo okoli rta Zaglav in pristali ali ob obali (globina 5 metrov) ali pa kar na sredi zaliva na sidru. V Brni pravzaprav ni veliko videti. Obstaja nekaj lokalov, ena trgovina in hotel. Pred Brno in okoli bližnjih otočkov in čeri lahko lovite ribe, raje pa se podajte do Smokvice naselja, oddaljenega 40 minut hoda proti notranjosti otoka. V terasasto zgrajeni vasici, ki danes šteje 1000 prebivalcev, najdete več baročnih cerkva in plemiških dvorcev. V cerkvi Gospe Kandelore se nahaja zbirka zlatega nakita, kakršnega so nekdaj nosile Korčulanke.

Prižba in Grščica

sta manjša kraja na obali južno od Blata. Prižba je bolj turistično usmerjena od Grščice. Zato nam je tudi manj zanimiva, razen če je potrebno dopolniti ladijske zaloge. Zato se bomo raje odpravili v Grščico. Ta premore le en pomol s prostorom za dve ali tri barke. Oprostite! Obstaja še en pomol, in sicer približno na polovici zaliva. Ta sega iz smeri jugovzhoda do sredine zaliva. Na nesrečo ni viden, ker je podrt, globina pa je 1 meter. Tudi označen ni z ničemer. In tako predstavlja pravo zabavo za domačine, ki gledajo nevedne jadralce, kako nasedajo na pomolu. Zatorej, pozor! Ko plujete proti Grščici se držite leve strani zaliva! V vasi ni trgovin, lahko pa si organizirate izlet do Blata ali vsaj do Prižbe, če že kaj potrebujete. Podvodni ribiči bodo preizkusili morje okoli otočkov Zvirnovik, Obljak in Kosor. Po naših izkušnjah sodeč verjetno zelo uspešno. Ostali se bodo pozabavali v Blatu, do katerega se je najbolje odpraviti kar z avtoštopom, ali če vas po dogovoru odpelje tja kakšen domačin. Za konec potovanja okoli otoka Korčula predlagam še kopanje v kristalno čistih zalivih Tri Luke na skrajnem zahodnem delu južne obale. Morje je globoko in tako prozorno, da je to že prava redkost. Podvodnim ribičem na tem delu otoka ne priporočamo ribolova, ker je po naših izkušnjah to čista izguba časa.

IZBOR POTI

1 Korčula

2 Lumbarda

(3 NM)

3 Pržina

(3 NM)

4 Orlanduša

(5 NM)

5 Pupnatska luka

(3 NM)

6 Brna

(10 NM)

7 Gršćica

(3 NM)

8 Tri luke

(5 NM)

1 1 KORČULA

Konavelića Dvori

(020) 711 800

Galija

(020) 711 482

Adio Mare

(020) 711 253

Zdravnik

(020) 711913

Lekarna

(020) 711 057

Zobozdravnik

(020) 715 517

Pošta

(020) 812 201

Privredna banka

(020) 711 132

Trgovine

Več trgovin

Kapetanija

(020) 711 178

Voda

da

Znamenitosti: mestni muzej, kata

drala sv. Marka, hiša Marca Pola,

1A ACI KORČULA

Naslov

Avtobusni kolodvor bb,

20260 Korčula

Tel.

+385 20 711-661

Fax

+385 20 711-748

VHF kanal

17

Št. vezov

135

Globina

3.5 m

Gorivo

ne

Voda

da

Bližnje letališče

Dubrovnik

Dvigalo

10 t

Servis

da

2 LUMBARDA

Zure

(20) 712-008

Bebić

(20) 712-183

Lovrić

(20) 712-052

Pošta

(20) 712-181

Gorivo

ne

Voda

da

Trgovina

da

Znamenitosti:

vile Nobilo, Milina,

Kršinić; ostanki rimske vile ru-

stice

3 BRNA

Hotel Feral

(020) 832-002

Trgovina

da

Gorivo

ne

Voda

ne

 
Nedelja, 23. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič