Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 TEST: Archambault 40 


Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6
Slika 7
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6
Slika 7

TEST: Archambault 40

Redko se pojavi na tržišču jadrnica, ki prinese toliko svežine in vznemirjenja v jadralske kroge. Archambault je na našem trgu nova blagovna znamka, v jadralni Franciji pa že dolgo sinonim za odlične in hitre jadrnice. Pa ne samo tam, več kot šestdeset odstotkov proizvodnje prodajo na tujih tržiščih. Dejan Ravter foto: Aleš Fevžer

LETA 1954 OSNOVANA ladjedelnica “Bateaux Archambault” (beri: Bato Aršambo) leži približ no na pol poti med celinskim Parizom in obalnim La Rochellom. Trenutno zaposluje nekaj manj kot štirideset ljudi, ki imajo še posebej v zadnjem času dela na pretek. Razlog je novi štiridesetčeveljski model, ki je zaradi zmage v svojem razredu na prestižni Giraglii postal pravi hit. Dober nos za novosti so imeli pri Jonathan Yachtingu, in ker so jadrnico naročili še preden je pokazala svoje tekmovalne zmogljivosti, so jo tudi dobili in nam jo odstopili za test.

Archambault 40

Še najbolj krotko in umirjeno deluje ta jadrnica, če jo pogledate od strani. Kabina z modnimi stranskimi okni, ki jih nekateri zaradi oblike imenujejo “delfinove oči”, in tri bokaporte na premcu so kot pri vseh ostalih jadrnicah, ki jih videvamo na morju. Samo navpični liniji premca in krme izdajata, da so pri Archambaultu imeli v mislih karseda dolgo vodno linijo. Pogled od spredaj bo vsakemu poznavalcu dal vedeti, da gre za jadrnico, namenjeno hitremu jadranju. Razlog za takšno ugotovitev sta precej ozek premec in v trup vkomponiran karbonski kosnik, ki sicer jemlje nekaj prostora v sprednji kabini, zato pa ne ovira dela na premcu.

Paluba

Ob pogledu v kokpit pa tudi vsakemu jadralnemu laiku postane jasno, da ne gre za navadno potovalno jadrnico. Prostor za krmilom je namenjen trimerju glavnega jadra, ki sedi povsem zadaj in ima na razpolago dva Harkenova vinča za škoto glavnega jadra, traveller čez celo širino kokpita in hidravliko za uravnavanje napetosti zadnje pripone ter krmarju. Poseben občutek je krmarjenje s peresno lahkim velikim krmilnim kolesom, ki uboga na vsako kretnjo brez najmanjše sile. K temu pripomore tudi regatni krmilni mehanizem JP 3 s prenosom na krmilo preko vrvi iz spektre. Položaj krmarja in trimerja je odličen, v vsakem trenutku je na voljo dovolj opor za noge. Na prehodu iz zadnjega v sprednji del kokpita je na vsako stran nameščen kompas, tam je tudi drugi par vinčev, tretji je pri vhodu v podpalubje. Sprednji del kokpita je lahko pri turističnem jadranju namenjen tudi članom posadke, ki ne sodelujejo aktivno. Tem je verjetno namenjena vzdolžna trikotna opora, ki pa pri delu regatne posadke pomeni potencialno nevarnost za zvin gležnja. Ker je ta opora del pokrova skladišča v kokpitu, še topel nasvet! Zamenjajte ta pokrov z ravnim. Cenejš a in bolj praktična rešitev bi bil tudi enostaven plastičen pokrov med krmilom in travellerjem namesto dvignjene bokaporte, ki je lahko v nekaterih primerih tudi drsalnica. Fenomenalen je raster palube, ki me je spomnil na stare surfarske čase, ko smo na spolzke deske trosili sladkor in nato premazali s poliestrsko smolo. Tako je nastala površina, na katero si se skorajda prilepil. Tehnologija je seveda napredovala in premaz, ki je na tem Archambaultu ni tako grob in koži nevaren in sploh ne iz sladkorja, čevlji pa vseeno držijo, kot bi jih lepil na palubo. Za delo na premcu je dovolj prostora, k varnosti pripomore tudi že omenjeni raster. Okrogla odprtina je primerna za delo s špinakerjem ali genakerjem in brez nevarnih robov, ki bi ju lahko poškodovali. Jambor na Archambaultu 40 gre, kot se za takšno jadrnico spodobi, skozi palubo do kobilice, kjer se lahko nastavlja v vzdolžni osi, pripone so polne iz vlečenega jekla, tako imenovani Rod Rigg. Tisti, ki ste kdaj kupovali lastno jadrnico in ste v ponudbi zasledili takšno izvedbo pripon, veste, koliko je treba za to doplačati...

Notranjost

Pravzaprav bi na osnovi zunanjega izgleda vsakdo pričakoval bolj ali manj prazno notranjost, zato toliko bolj preseneti podrobnejši ogled podpalubja. Tukaj je na voljo vse, kar potrebujete za bivanje na morju, vendar tudi ni ničesar preveč. Zaman boste sicer iskali intarzije v lesu, tudi kabine (tri) niso ločene od salona z vrati. V krmnem delu sta dve kabini z ležiščema, namenjenima dvema osebama. Višina salona je stojna tudi za tiste večje rasti, malo se je potrebno skloniti v sprednji kabini. Nenavadno je postavljen hladilnik, in sicer tik pred zadnjo levo kabino, vendar naj vas potolažim, da je popolnoma normalnih, skorajda čarterskih dimenzij. Na nasprotni strani, pred zadnjo desno kabino, je postavljen navigacijski kotiček, pod katerim je stikalna plošča, kar je dokaj nenavadna in nepraktična rešitev. V salonu sta na levi in desni po ena oblazinjena klop, desna klop je v obliki črke L, tudi miza je na desni. Za obedovanje uporabimo desno klop, na nasprotni strani mize si pomagamo z zložljivimi stoli. Levo spredaj je kuhinja, ki kljub športni orientiranosti jadrnice omogoča pripravo obedov, manjka le pečica. Nasproti kuhinjskega dela je toaletni prostor s tušem, WC-jem in zanimivo mrežo namesto dodatne police, kamor lahko pospravimo tudi vlažne stvari. Sprednja kabina nudi gostoljubje dvema potnikoma, zanimiva in praktič na rešitev so nekakšni žepi namesto polic v vseh kabinah, kamor lahko pospravimo veliko predmetov in tudi bojazni, da bi zdrsnili na posteljo in nato na tla, ni. Po vsej notranjosti najdemo oprijemala iz nerjavečega jekla, zato bo gibanje v notranjosti varno tudi v razburkanem morju. Splošni vtis o notranjosti je težko definirati, mnenja testne ekipe so si bila precej različna, skupno je bilo to, da je nenavadna, svetla in deluje sveže.

Plovba

Pravzaprav je jadrati z Archambaultom 40 kljub regatnemu izgledu enostavneje kot z mnogimi potovalnimi jadrnicami. Razlog je v veliki stabilnosti te jadrnice in dejstvu, da dopušč a in odpušča tudi napake krmarja in trimerja glavnega jadra. Tudi močni sunki vetra in pretirani bočni nagibi je ne spravijo v težave. Razlog za to je v globoko segajočem krmilnem listu, lahkotnem in natanč nem krmilnem kolesu ter v dejstvu, da jadrnica hitro pospeš i. Sicer se jadrnica obnaša bolj kot lahki regatniki in za doseganje hitrosti moramo paziti, da ne pretiravamo z nagibom, kakšnih petnajst stopinj je dovolj, če govorimo o jadranju v veter. Vsi manevri prečenja in kroženja se izvajajo z veliko lahkoto, občutek je skoraj kot na kakšni joli. Testna jadrnica je bila opremljena z navijalno genovo in klasičnim jadrom iz dakrona, ki pa mu je do konca buma manjkalo še kakšnega pol metra, torej z bolj turistično verzijo jadrovja. Verjamemo, da bo ta, Archambault opremljen s pravimi regatnimi jadri, pravi strup tudi po blagih vetrcih, ki so pogosti v našem akvatoriju. Če se vam bo slučajno zgodilo, da bo poleti na dopustniš kem jadranju švignila mimo vas jadrnica z oznako A 40 na kabini, pa kar brez skrbi! Ni problem v vaši nastavitvi jader, razlog je v jadrnici...qqqKONČNI VTIS

V poplavi bolj ali manj neinventivnih proizvodov je ta jadrnica pravi biser. Predvsem za tiste, ki so željni jadranja in so se zato pripravljeni odreči nekaj malega udobja. Po značaju bi jo lahko primerjali s Farrom 40, zato si lahko v dobro jadralnega športa želimo, da bi se kmalu pojavilo na tej strani Jadrana več primerkov in bi sčasoma dobili zanimivo flotiljo hitrih in kvalitetnih jadrnic.

TEHNIČNI PODATKI

ARCHAMBAULT 40

Dolžina preko vsega

11,99 m

Dolžina trupa

11,99 m

Dolžina vodne linije

11,25 m

Širina

3,75 m

Ugrez

2,38 m

Izpodriv

5920 kg

Balast

2100 kg

Notranji balast (opcija)

400 kg

Motor

Volvo Penta S-drive 30 KM

Snast

9/10

Površina jader v veter

96,5 m2

Glavno jadro

46,4 m2

Flok

34,0 m2

Genova

50,10 m2

Špinaker

110,0 m2

Kabine

3

Število ležišč

6 + 2

Toalete

1

Certifikat plovbe

A

Cena fco tovarna

110.000 EUR

Projektant

Joubert-Nivelt

Prodajalec

Jonathan Yachting, d.o.o.,

Cesta solinarjev 4,

6320 Portorož,

tel.: 05 67 78 930,

www.jonathan-yachting.si,

E-mail: jonathan@siol.net

PREDNOSTI

POMANJKLJIVOSTI

Svež dizajn, neobremenjen

Interier, ki buri

z IMS pravili premera

duhove

Hitra in stabilna jadrnica,

Izboklina na tleh

odpušča napake krmarja

kokpita

Namenjena tako regatam

Vinči za trimanje

kot športnemu dopustniš-

prečke bi lahko

kemu jadranju

bili pomaknjeni

Za regatno jadranje skoraj

nekoliko naprej

idealna kokpit in paluba

in navzven

Sprejemljiva cena

HITROST PLOVBE

Z MOTORJEM

Maksimalna hitrost 7,7 vozla pri 3400 vrt./min, potovalna hitrost

6,1 vozla pri 2750 vrt./min.

Z JADRI

45

7,2 vozla

60

8,0 vozlov

90

7,7 vozla

135

6,5 vozla

POGOJI MERITEV

Severozahodnik 12 do 14 vozlov, stanje morja 1-2. Hitrost merjena z

ročnim GPS-om Magellan. Na jadrnici so bile štiri osebe, meritve so

bile opravljene z glavnim jadrom in prečko.

 
Petek, 31. Oktober 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič