Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 HRVAŠKA ZAKONODAJA: Dopolnitve hrvaške Uredbe o bivanju tujih plovil za šport in njihova praktična uporaba 

HRVAŠKA ZAKONODAJA: Dopolnitve hrvaške Uredbe o bivanju tujih plovil za šport in njihova praktična uporaba

Po velikem ogorčenju lastnikov plovil pod tujimi zastavami se razen kozmetičnega popravka v hrvaški Uredbi o bivanju tujih plovil, jaht in čolnov, namenjenih športu in razvedrilu v notranjih vodah in teritorialnem morju Republike Hrvaške, ni spremenilo prav veliko. Sašo Meden, Dejan Ravter

NAJ PONOVIM, o čem govori uredba, ki definira pogoje bivanja tujih plovil za šport in je pričela veljati 4. januarja letos. V uredbi so bistveni trije deli. Prvi del se nanaša na čarterska podjetja. Po novi uredbi je prepovedano vsakršno izdajanje plovil v najem za vsa plovila s tujimi zastavami. To pomeni, da so se morala čarter podjetja prilagoditi in preregistrirati plovila na Hrvaško. Ker je veliko število plovil dejansko v lasti fizičnih oseb, plačujejo pa se preko lizinga, so imela podjetja in lastniki s tem nemalo težav. Drugi in tretji del govorita o plovilih s tujimi zastavami, bodisi tistih, ki vplujejo v hrvaške vode, ali tistih, ki imajo tam stalen privez. To so večinoma lastniška plovila. Skladno z uredbo je vsako tuje plovilo, ki vpluje v hrvaške teritorialne vode, dolžno pristati v najbližjem pristanišču, kjer se opravi carinska kontrola in tam po opravljenih carinskih obveznostih pridobiti letno vinjeto in overiti popis posadke. Enako velja za plovila, ki bodo v Republiko Hrvaško prišla po kopenski poti ali pa so privezana v kateri od marin oziroma drugih pooblaščenih prostorih. Vinjeto bodo morali pridobiti, preden želijo pluti po hrvaškem morju. Vinjete ne potrebujejo plovila, ki so krajša od 2,5 metra ali imajo skupno moč motorjev manjšo od 5 kW, ter vsa plovila na vesla, kot so kajaki, sandolini, pedalini itd. Za bivanje v marini vinjeta ni potrebna. Cena vinjete je odvisna od dolžine plovila in znaša od 140 kun za plovilo, krajše od 2,5 metra, do 1.750 kun za plovilo, daljše od 30 metrov. Priznan je tudi popust za zaporedne vinjete, in sicer v višini 10% za vsako leto bivanja na Hrvaškem, do maksimalnega popusta 50%. Zakon predvideva za plovila pod tujo zastavo, ki imajo stalni vez na Hrvaškem, oziroma bi lastniki želeli znotraj meja Hrvaš ke zamenjati posadko, omejitev števila oseb, ki se lahko zamenjajo. V tem delu se je zakon nekoliko spremenil.

Dopolnila zakona

Do spremembe je veljalo, da je največje število oseb, ki se lahko v enem letu zamenjajo na plovilu, enako dvakratniku števila oseb, za katere je plovilo registrirano, in da je potrebno vse bodoče potnike vpisati že kar pri plačilu vinjete. Sedaj so to kvoto povečali za 30 odstotkov dovoljenega števila oseb na plovilu. To pomeni, da je sedaj faktor 2,3. Osebe je dovoljeno vpisovati sukcesivno – torej vsakič sproti. Novo je tudi, da se otroci do 12. leta ne vpisujejo na popis oseb, temveč samo v popis posadke in so s tem izvzeti iz kvote. Za manjša plovila, na katerih ni možno daljše bivanje (plovila brez kabine, na katerih ni mogoč e prespati), ni potreben popis posadke, temveč le popis oseb. Zakon, kot je ponekod v svetu v navadi, pušča tudi možnost izjem, ki so prepuščene odločitvam kapetanov. Odstavek 6 člena 7, ki se nanaša na popis oseb plovila pod tujo zastavo, namreč govori takole: “Iznimno, na zahtjev osobe koja upravlja plovilom, lučki kapetan će, kada zahtjev ocijeni opravdanim predložiti Ministarstvu da se dozvoli ukrcaj na plovilo osobe koja nije navedena u popisu osoba iz stavka 1. i 2. ovog članka,” ali v prevodu: “Izjemoma, na zahtevo osebe, ki upravlja s plovilom, bo luški kapitan, če oceni, da je zahteva upravičena, predlagal ministrstvu, da se na plovilo dovoli vkrcanje osebe, ki ni navedena na popisu oseb iz odstavka 1 in 2 tega člena.” Tretji del je pomemben za tiste, ki vplujejo v Hrvaško iz tujine in znotraj meja Republike Hrvaške ne zamenjajo posadke, temveč to naredijo v drugi državi (Sloveniji, Italiji, itd.). Ta plovila lahko nemoteno menjavajo poljubno število oseb na krovu. Ko vplujejo v hrvaške vode prvič, pridobijo vinjeto, katere sestavni del ni popis oseb, temveč popis posadke, in ta se pri vsakem ponovnem vplutju menja. Zanimivo je tudi to, da v kolikor se na Hrvaškem vkrca nova posadka in takoj izpluje iz ozemeljskih voda Republike Hrvaške (se odjavi na carini), se ta posadka ne vpiše v popis oseb in s tem ne zapade v kvoto. Tako s te strani ni problemov, razen če kateri od luških kapetanov ne upošteva zakona. Po naših izkušnjah s tem ni težav na večjih mejnih prehodih, kjer je frekvenca prehodov velika, znale bi pa se pojavljati na manjših, sezonskih mejnih prehodih.

Kaj se dogaja s plovili pod tujimi zastavami, ki niso v čarterju

Po našem mnenju (in ne samo našem) uredba močno posega v pravice lastnikov do razpolaganja s svojim imetjem. Istočasno pa tudi zmanjšuje željo posameznika, da bi svoje plovilo sploh imel, če pa že, pa vsaj ne na Hrvaškem. Morda pa želijo na Hrvaškem zmanjšati število lastniških plovil v njihovih marinah in napraviti prostor za čarterska plovila. Glede na to, kar je bilo videti konec maja v Grčiji, kjer smo jadrali, bo kar držalo, da se število lastniških plovil na Hrvaškem zmanjšuje. Opaziti je bilo veliko plovil s hrvaškimi trikotniki, ki se nehajo z letom 2004 (za tiste nepoučene, trikotniki so nalepke, ki so dokazilo o plačanem hrvaškem plovnem dovoljenju za tekoče leto). Predvsem so prednjačile avstrijske in nemške zastave. Tisti, ki jim je Grčija predaleč, pa bodo verjetno selili svoja plovila v Italijo ali v Slovenijo. Mnogo jih razmišlja tudi o prodaji.

NEKAJ PRAKTIČNIH PRIMEROV

Ker nas je kar nekaj bralcev vprašalo glede konkretnih primerov o izvajanju uredbe, smo odgovore poiskali na hrvaških luških kapetanijah.

S svojim plovilom bom obiskal prijatelje, ki letujejo v apartmaju in so tam tudi prijavljeni. Ali jih lahko s svojim plovilom popeljem na kratek, nekajurni izlet? -Dovoljeno je, da vas obiščejo na vašem plovilu, dokler ste zasidrani v zalivu ali pristanišču. V kolikor bi želeli izpluti, jih je potrebno vpisati v popis oseb, s čemer boste zmanjšali dovoljeno kvoto. Ali se lahko prijatelj, ki letuje na vikendu in sem ga obiskal s svojim plovilom, popelje z menoj do bližnjega mesteca? -Odgovor je enak kot v prejšnjem primeru. Torej ne, razen če ga vpišete na popis oseb. Na plovbi po Hrvaškem sem kot lastnik plovila zbolel. Ali me lahko kdo iz posadke nadomesti, da bi plovilo prepeljal nazaj v Slovenijo? -Če ima veljavno dovoljenje za upravljanje s plovilom, je odgovor da. Rad bi z eno posadko potoval iz Slovenije na Hrvaško, nato pa bi druga posadka vrnila plovilo nazaj v Slovenijo. Ali je mogoče? -Seveda. V tem primeru boste pri menjavi posadke izpolnili popis oseb, ki je del vinjete, v kolikor ta popis oseb že ni izpolnjen z drugimi osebami do dovoljene kvote. Koliko skiperjev je lahko vpisanih na popis oseb? -Na popisu oseb je le en skiper, s plovilom pa lahko upravlja kdorkoli, ki ima dovoljenje za upravljanje s plovilom. Rad bi izplul iz Slovenije in se prijavil šele v M. Lošinju, ne pa že v Umagu. Ali je to mogoče? -Da, v kolikor ne kršite neškodljivega prehoda teritorialnega morja. To v praksi pomeni, da se ne smete zaustavljati na kopnem ali otokih, dokler niste opravili carinskih formalnosti, razen v primeru višje sile (neurje, poškodba plovila...). Kolikokrat lahko dodam osebe na popis oseb? -Osebe lahko dodajate, dokler ne izpolnite kvote. Število vpisovanj ni omejeno.


POPIS OSEB IN POPIS POSADKE

ZA LAŽJE RAZUMEVANJE hrvaškega zakona je potrebno poznati razliko med terminoma popis posadke in popis oseb. Popis oseb je sestavni del vinjete in na njega se vpišejo osebe, starejš e od 12 let, ki bodo v naslednjem letu lahko bivale na plovilu. Vpisujejo se sukcesivno do največjega dovoljenega števila, ki znaša 2,3-kratnik dovoljenega števila oseb na plovilu. Popis posadke je dokument, na katerem je vpisana posadka plovila in se uporablja pri vplutju in izplutju iz države. Ta dokument potrebujete praktično v vseh državah in nima zveze s popisom oseb. Če na primer izplujete z novo posadko iz Hrvaške, boste izpolnili popis posadke, le-ta pa se ne bo vpisala na popis oseb.


KAKO SE ZAKON IZVAJA

ZAKON SE IZVAJA NEMOTENO IN POVSEM PO PREDPISIH. Procedura je znana predvsem za primer prvega vplutja v hrvaške vode. Tisti, ki imamo plovilo že na Hrvaškem in imamo tudi veljavno lansko plovno dovoljenje, pa smo že imeli tudi težave. Zgodilo se mi je namreč, da je luški kapetan na vsak način hotel izdati vinjeto, čeprav do izteka prejšnjega plovnega dovoljenja vinjeta ni potrebna. Nobeno sklicevanje na zakon ni pomagalo. Na popis oseb sem moral vpisati tudi tri otroke, mlajše od 12 let. No, ko sem vinjeto pokazal v drugem, večjem pristanišču, je luški kapetan čudno gledal in spraševal, kje sem to dobil. Kaj pa bi pričakovali drugega?

 
Četrtek, 27. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič