Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 ZAKONODAJA: Pazite na skupno dovoljeno težo 


ZAKONODAJA: Pazite na skupno dovoljeno težo

Bliža se poletna sezona, ko se mnogo navtikov odloči za prevoz svojega plovila do cilja ob vodi. Vedeti pa je potrebno, da obstajajo številne zakonske omejitve, ki jih je pri takih prevozih potrebno upoštevati. Miha Jezovšek foto: arhiv

KER SMO NAVTIČNA REVIJA, vas verjetno najbolj zanima, kako je pri nas urejeno področje prevoza najrazličnejših plovil po cestah. Zadeva je dokaj preprosta, nekaj omejitev pa vseeno obstaja. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da je vožnja avtomobila s priklopnikom nekaj povsem drugega kot običajna vožnja z avtomobilom. Dodatno težo, ki jo vozite s seboj, boste najbolje občutili pri zaviranju in pospeševanju, nikar pa naj vas ne preseneča poveč ana občutljivost na bočni veter. Prav tako se občutno zmanjša tudi okretnost vozila. Ampak vse to tako ali tako že veste. Kljub temu da je med vami gotovo veliko izkušenih voznikov priklopnikov, je pred vožnjo vseeno pametno preveriti nekatere značilnosti tako priklopnika kot tudi samega avtomobila. Vsak avtomobil je opremljen s servisno knjižico in z navodili za uporabo. V slednjih boste gotovo našli tudi poglavje, ki se posveča vleki prikolice. Tam, ali pa med tehničnimi podatki, boste našli tudi podatke o dovoljeni masi priklopnika, ki je lahko pripet za vašim avtomobilom. Ponavadi so tu trije podatki: dovoljena obremenitev vlečne kljuke, največja dovoljena masa prikolice z zavoro in seveda tudi podatek o največji dovoljeni masi prikolice brez zavore. Svoje tehnične podatke ima tudi sama prikolica. Le-ti so ponavadi nalepljeni nanjo, zanimajo pa vas predvsem tisti podatki, ki govorijo o teži in dovoljeni obtežitvi prikolice. Seveda mora biti le-ta tehnič no brezhibna, kar pomeni, da je uspešno opravila tehnični pregled. Prav nič ne bo narobe tudi, če boste imeli dokazilo o opravljenem tehničnem pregledu za priklopnik vedno s seboj, saj se boste le tako izognili morebitnim nevšečnostim. Pred samo vožnjo je potrebno preveriti delovanje vseh svetlobnih teles na priklopniku, nikar pa ne pozabite tudi na stanje vlečne naprave, varnostne vezi in samih zavor, seveda, če je prikolica z njimi opremljena. Zelo pogosto se tudi zgodi, da pri prikolicah oziroma priklopnikih pozabimo na stanje pnevmatik. Le- te morajo biti ustrezne (najpomembnejši podatek je seveda nosilnost), na njih pa mora biti najmanj 1,6 mm profila! Prav tako je za varnost veliko bolje, če pnevmatike niso starejš e od petih let. Prav nič ne bo narobe, če boste preverili tudi stanje rezervne pnevmatike vašega priklopnika in seveda stanje rezervne pnevmatike vašega vozila.

Meja je 3.500 kg

Slovenska zakonodaja pravi, da lahko vsi imetniki vozniškega dovoljenja pri nas vlečemo lahek priklopnik. To pomeni tovorno, počitniško in podobno prikolico največje dovoljene mase 750 kg. Največja dovoljena masa je seštevek mase prikolice in tovora na njej. Če se držimo te omejitve potem težav ne bo. Z B kategorijo lahko vlečemo priklopnik, katerega največja dovoljena masa presega 750 kg, vendar morata biti zagotovljena ta dva pogoja: največ ja dovoljena masa priklopnika ne presega mase vlečnega vozila in največja dovoljena masa vlečnega in priklopnega vozila skupaj ne sme presegati 3.500 kg. Če sta ta pogoja zagotovljena, potem zadostuje kategorija B, drugače pa potrebujete vozniško dovoljenje kategorije EkB ali E.Zakonodajalci so pri nas predpisali, da morajo biti priklopniki registrirani in seveda tudi tehnično brezhibni. Ustreznost priklopnikov preverjajo tehnični pregledi. Registrska oznaka na priklopniku mora seveda biti enaka kot na vlečnem avtomobilu. Priklopno vozilo, oziroma prikolica po domač e, ne sme biti daljše od 12 metrov, skupna dolžina osebnega avtomobila in priklopnika pa ne sme presegati 18 metrov. Omejena je tudi največja širina priklopnika. Le-ta skupaj s tovorom ne sme presegati 2,55 m.

Ne hitreje kot 80 km/h

Pri vleki priklopnika, ki je širši od vlečnega vozila, morate zunanji vzvratni ogledali podaljšati oziroma na njih namestiti nosilec tako, da segata preko širine priklopnika. Slovenska zakonodaja je tudi zelo stroga glede hitrosti vozila s priklopnikom. Največja dovoljena hitrost vožnje osebnega vozila s priklopnikom na avtocestah ter na cestah izven naselij je omejena na 80 km/h. V naseljih pa ne smete preseči 50 km/h.

KAKO DO EKB KATEGORIJE?

V PRIMERU, DA NAJVEčJA DOVOLJENA MASA PRIKLOPNIKA presega maso vlečnega vozila, oziroma, če največja dovoljena masa vlečnega in priklopnega vozila skupaj presegata 3.500 kg, je potrebno imeti vozniško dovoljenje kategorije EkB. Pot do tega dovoljenja pa niti ni tako enostavna. Vsi vozniki, ki že imajo vozniško dovoljenje B kategorije, so oproščeni opravljanja tečaja prve pomoči, vse ostalo pa je potrebno ponovno opravljati. Se pravi: zdravniški pregled, tečaj CPP in najmanj osem ur vožnje. Tečaj EkB ponujajo skoraj vse avtošole pri nas, kar nekaj pa jih ta tečaj ponuja kot paketno ponudbo. V ceno okoli 50 tisočakov je vštet tečaj CPP, osem ur vožnje in seveda tudi društveni izpit v avtošoli. Za vsako morebitno dodatno uro vožnje je potrebno odšteti okoli 5.000 tolarjev. Celoten postopek pridobivanja vozniškega dovoljenja EkB traja okoli šest tednov, avtošola pa priskrbi tudi avto in priklopnik.

POZORNOST NI ODVEČ

VEČINOMA STOJIJO PRIKOLICE, s katerimi prevažamo svoje plovilo, v garažah ali na prostem celo leto – od trenutka, ko smo prispeli z dopusta, do takrat, ko se nanj ponovno odpravimo. Vsakdo ve, da daljše stanje na mestu bolj škodi kot vsakdanja uporaba, zato je potrebno takšne prikolice še posebej natančno pregledati. Najbolj nedolžen gumi defekt lahko pomeni nevarnost za vse udeležence, najmanj, kar se lahko zgodi, pa je, da poškodujete ali uničite svoje plovilo.

 
Torek, 25. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič