Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 NAVTIČNA RUTA: Zadar in okolica 
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6
Slika 7
Slika 8
Slika 9
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6
Slika 7
Slika 8
Slika 9

NAVTIČNA RUTA: Zadar in okolica

Obisk Kornatov, Dugega otoka in ostalega zadrskega arhipelaga je jadralska klasika. Sašo Meden foto: Vojko Mitrovič, arhiv

Med bolj ali manj stalnimi izhodišči za tedenske jadralske podvige je verjetno najvišje uvrščen prav Zadar s svojo bližnjo okolico. Dostop je po avtocesti hiter, izbira možnih rut pa velika. Od severnih, preko srednjih pa do južnih. Kar vam srce poželi in vreme omogoči. Eno možnost bomo predstavili danes.

Zadar

Starodavno mesto Zadar je zanimivo predvsem v svojem starem mestnem jedru, kjer naletimo na premnoge spomenike, ki prikazujejo razvoj mesta vse od antičnih časov. Zadar je bil zelo živahno in napredno mestece že v času Cezarja. Takrat se je imenoval Jadera. Malo kasneje so zgradili mestni zid, akvadukt, katerega ostanki so vidni še danes, obrambne stolpe in mnoge pomembne stavbe. Končno obliko in izgled je mesto dobilo v srednjem veku. V času turških vdorov je bil Zadar močno varovan in je predstavljal enega glavnih pristanišč beneške države, od koder so upravljali s svojimi posestvi v Dalmaciji. Po propadu Beneške republike je Zadar pripadel naprej Avstro-Ogrski, nato Italiji, pa Jugoslaviji in na koncu Hrvaški. Da pa ne bi preveč učil zgodovine, se podajmo raje na plovilo. To nas že čaka v eni od dveh marin v Zadru. Preden izplujemo, bomo seveda izkoristili zadrsko tržnico, ki je ena najbolje založenih in tudi cenejših v celotni Dalmaciji. V kateri od velikih trgovin lahko nakupite živila in pijače. Zadar se hitro razvija, in kot je to v navadi tudi pri nas, najprej po mestu zrastejo veliki nakupovalni centri. Dobro je, da zaradi konkurence niso predragi. Napolnimo torej zaloge in imejmo v mislih, da se naslednjih nekaj dni ne bomo ustavljali v večjih mestih. Zato nakupimo dovolj in kar se da hitro izplujmo iz vročega mesta na malce hladnejše morje. Ker bomo izpluli popoldan, je skoraj zagotovo, da nas bo v kanalu med Ugljanom in obalo čakal prijeten maestral. Torej bomo premec usmerili proti jugovzhodu. Med plovbo po Zadrskem kanalu moramo paziti na velik promet in veliko število trajektov ter potniških ladij, ki hitijo iz Zadra v vse smeri. Predlagam plovbo po kanalu do otočkov pred mestom Pašman. Tukaj se bomo držali desne strani, torej obale Pašmana, in pluli, predvidevam, s prijetnim vetrom v krmo proti koncu otoka Pašman. Ker do našega cilja Murterja ni več daleč, v mestu pa se ne bomo kopali, predlagam postanek za kopanje v katerem od zalivov vzhodno od mesta Tkon na Pašmanu, ali pa pred peščeno plažo na otoku Vrgada.

Murter

Do Murterja bomo pluli po kanalu med otokom Arto velo in kopnim. Paziti moramo na sicer dobro označ eno plitvino Kušija, kjer moramo pluti med plitvino in otokom Arta vela. Še morda dve milji proti jugovzhodu in zapluli bomo lahko v zaliv Hramina, kjer se nahajata mesto Murter in marina Hramina. Predlagam privez v marini, ker na mestnih pomolih praktič no ni prostora. V kolikor ne želite prenočiti v samem mestu, se lahko ustavite tudi pred otočkom Žminjak, kjer se nahajajo boje, ki so v lasti gostilničarja z otočka. Vsekakor je ta restavracija ena boljših v Dalmaciji. Toda tudi tisti, ki greste zvečer raje v mesto, ne boste prikrajšani za gurmanske užitke. Predlagam vam restavracijo Tic Tac, kjer pa boste morali vnaprej rezervirati mizo, ali pa se boste dodobra načakali na kakšno prosto mesto. Telefonska številka za rezervacije je 02/243-52-30. Če smo že na Murterju, je potrebno nekaj povedati tudi o tem otoku. Je največji v šibeniškem arhipelagu in praktično bolj polotok kot otok. V mestu Tisno je namreč most, ki že od leta 1832 otok povezuje s kopnim. Prebivalci Murterja so večinski lastniki zemljišč na Kornatskem otočju in od tukaj tudi poteka večina izletov na to otočje. Murterani živijo predvsem od morja in turizma. So odlični ribič i in imajo veliko floto ribiških bark. V Murterju ponujajo tudi big game ribolov. Po ogledu Murterja si bomo pripravili plan za naslednji dan, ko bo naš cilj Muna na otoku Žirje.

Žirje – Muna

Do otoka Žirje bomo pluli po relativno odprtem morju. Ta čudoviti otok je namreč najzahodnejši v šibeniški otoški skupini. Njegova obala je zelo razvejana, zato mnogi navtični turisti poiščejo prostor za kopanje in prenočitev kar v katerem od dobro zaščitenih zalivov, kot so Tratinska, Stupica mala, Stupica vela ali Koromašna. Za prenočitev sta najbolj primerni obe Stupici. Ko se bomo s severovzhodne strani približevali Muni, edinemu pristanišč u na otoku, moramo biti pozorni na označeno plitvino Praščića približno 1,5 milje pred pristaniščem. Pristanišče Muna je majhno, z visokim valobran, kjer je možno pristati na bok, vendar velikokrat na tem pomolu prenočuje hidrogliser, ki zasede vsaj polovico pomola. Zaliv je izpostavljen severnemu vetru, dno pa ne drži dobro, zato je sidranje v sredini zaliva vprašljivo, razen ob zelo lepem in mirnem vremenu. Iz Mune vodi na vrh otoka v mestece Žirje približno 2 kilometra dolga cesta. Zelo primerno za večerni sprehod. Ko boste prispeli na vrh, se bo pred vami odprl pogled na mestece, ki je nastalo ob polju, katero tvori srednji del otoka. To polje je nekoč, ob ribah, seveda, dajalo hrano otočanom. Danes je seveda v 90 odstotkih opuščeno, saj na otoku ne živi več veliko prebivalcev, pa še ti so večinoma upokojenci. Zgodovina Žirja sega v antiko. Utrdba na Gradinah je bila postavljena že v šestem stoletju, njen namen pa je bil zavarovati plovne poti po Jadranskem morju. Zgodovina je bila burna in zanimivo je, da so ga celo Turki popolnoma opustošili leta 1572. Večina otočanov se je v ne tako davni preteklosti izselila v Združene države, Avstralijo ali pa v bližnji Zadar. S trebuhom za kruhom, pač. Tako je danes na otoku le še nekaj prebivalcev in bojim se, da bo otok kmalu postal otok duhov.

Primošten

Od Žirja do Primoštena ni daleč, zato se je dobro med plovbo nekje zaustaviti na kopanju. Možnosti resda niso velike, a nekaj se jih najde. Če zaplujemo malce iz smeri, se lahko ustavimo v katerem od zalivov na otoku Zmajan ali pa v vzhodnem delu Zlarina. Nato se odpravimo do Primoštena. Vpluti v mestno pristanišče ni težko. Zavarovano je z valobranom, na koncu katerega se nahaja svetilnik. Valobran je opremljen z mooringi in je po tretji uri popoldan navadno že zaseden. Rezervno sidrišče je v nadaljevanju zaliva proti vzhodu. V mestu se nahaja mestna plaža in obilo restavracij, bifejev in slaščičarn. Zvečer prav prija sprehod po ozkih uličicah med kamnitimi hišami in majhnimi vrtovi. Gurmani nikakor ne smejo izpustiti priložnosti, da obiščejo štiri kilometre v notranjost oddaljen lokal Šarićevi dvori. Unikatna restavracija s pravo dalmatinsko dušo. Ponudili vam bodo brodet v kotličku, meso in zelenjavo “ispod peke”, domače sire, pršut in izključno domača vina. Verjetno se sprašujete, kako boste pripešačili do restavracije? Ne boste. Dovolj je telefonski klic na številko +385/981-743-334, na kateri se vam bo oglasil lastnik Zoran in prišel po vas v pristanišče. Ne skrbite, tudi nazaj vas bo pripeljal. Zadnje jutro se zbudite dovolj zgodaj, da ne zamudite predaje jadrnice v bližnjem Kremiku. Zvečer se podajte na ogled starega mestnega jedra s cerkvijo svetega Jurija in mestnim pokopališčem, ki stoji na polotoku. Ta je bil nekoč otok. Pravzaprav bi bil otok še danes, če bi odstranili majhen mostič, ki ga povezuje s kopnim in ga večina turistov niti ne opazi. Nekdanji otoček so naselili prebivalci Dalmatinskega zagorja, ko so bežali pred Turki. Obzidali so otok z obzidjem in proti kopnemu zgradili lesen dvižni most. Kasneje so morje med otokom in kopnim zasipali in s tem premostili oviro. Od tod tudi moderno ime mesta Primošten (primostiti).

Zlarin

Ker je poletje in se nam ne da nabirati milj pod vročim soncem, bomo skočili le do Zlarina. Enega najlepših otokov, katerega ime bojda izvira iz besede zlat (zlatan - zlarin). Torej zlat otok. Danes je bolj zelen kot zlat, a ljubitelji narave imamo zelene predele rajši kot suho zlato. Tako lahko tudi zeleno povežemo z zlatim. Stari otočani so se, kot vsi ostali na dalmatinskih otokih, ukvarjali predvsem z ribištvom in poljedelstvom. Toda po nečem se še danes razlikujejo. Po nabiranju tamkajšnjih koral in izdelovanju prelepega nakita iz njih. Fantje, ne pozabite kupiti vsaj uhanov iz zlarinskih koral za svojo drago! Pri vplutju v pristanišče Zlarin pazite na plitvino severno od vhoda. Ta je dobro označena, lahko pa jo obplujete z vseh smeri. V mestu so navadno popoldan kar visoki valovi - posledica močnejšega maestrala. En del pomola je namenjen turističnim plovilom, kakor je naše. Na pomolu se nahajata voda in elektrika, vendar je verjetnost, da bomo v poletnih mesecih dobili prostor, izjemno majhna. Zato se lahko pripravite na metanje sidra v sredini zaliva in nato na veslanje do obale. Nadaljnji sprehod po zelenem in senčnem otoku vas bo gotovo poživil. Z restavracijami na Zlarinu nimam izkušenj, zato izberite po svoje in nam poročajte, kako je bilo.

NP Kornati

Če smo že v srednjem Jadranu ,se bomo težko ognili Kornatom. Predvsem zato, ker se na plovilu vedno najde kdo, ki tam še ni bil in je podlegel reklami. O Kornatih je bilo že toliko povedanega in napisanega, da tega ne bi preveč ponavljal. Zalo le nekaj namigov. Med plovbo po Kornatskem otočju bodite izredno previdni. Kar nekaj je namreč plitvin in čeri, ki prežijo na neprevidne navtike. Ob tem na nas prežijo tudi neuki in neizkušeni voditelji čolnov, jadrnic, gliserjev, tudi kajake in kanuje boste srečali. Skratka, gneča plovil najrazličnejših oblik, velikosti in sposobnosti kapitanov. O možnostih za prenočitev se poučite iz brošur, ki jih dobite na Murterju ali pri paznikih nacionalnega parka Kornati. Lepša mesta za počitek so po mojem okusu Lavsa, Ravni Žakan, Levrnaka in seveda Telaščica. Kje pa boste vi ostali, prepušč am vam. Po obisku Kornatov bomo zapluli skozi preliv Proversa Mala ali Proversa Velika iz Nacionalnega parka in proti Saliju, mestu na Dugem otoku.

Sali

Prav gotovo najhitreje razvijajoči se kraj na vseh otokih Jadranskega morja. Prav vsako leto najdemo nove pomole, nove restavracije in izboljšano infrastukturo. Vpluti v Sali je enostavno. Ovir ni, mesto pa ščiti dolg valobran. Pristaniški delavci vas bodo usmerili na ustrezen privez, vendar pazite, da ta ne bo pred restavracijami v severnem delu luke, ker se vam lahko zgodi, da zaradi glasne glasbe do jutra ne boste zatisnili očesa. Sali je glavno kulturno in administrativno središče Dolgega otoka. Ima bogato, več kot tisočletno tradicijo ribištva in poljedelstva. Eden glavnih proizvodov Saljanov je olivno olje, ki je izredno cenjeno, zato vam priporočam nakup. Najbolj znani dogodek so vsakoletne Saljske užance. To so igre, v sklopu katerih so kulturni dogodki, kot so recitali, koncerti, razstave in športno-zabavne igre. Med njimi je največja atrakcija - dirka oslov. Obenem se predstavi tudi Tovareča mužika. Originalna glasba Saljanov, igrana na avtohtonih instrumentih. Vsekakor te prireditve, ki se bo letos začela 11.8., ne smete zamuditi.

 
Ponedeljek, 24. November 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič