Napredno iskanje
| deu | eng |
 
  Kapital Life DFS Zlati Kapital Navtika Kapital Golf Mariborčan

 
 
 Recepti 

ZAPEČENA HOBOTNICA S KROMPIRJEM (za začetnike)

Sestavine:
* 2 kg hobotnice * 1 kg krompirja * 1 žlica sesekljanega česna * 1 žlica sesekljanega mladega rožmarina * pol limone * zajemalka vode od hobotnice * 1 dl belega vina * sol, poper

Priprava:

Če nimamo na voljo hobotnice, jo bodo zlahka nadomestili večji muzgovci (imajo naj vsaj 0,8 kg vsak) in tedaj upoštevajte, da so kuhani prej kot njihova velika sestra hobotka. Kakorkoli, očistimo jih še surove. Skuhamo jih v čim bornejši količini osoljene vode, v katero damo še nekaj lističev lovorja. Večje živali seveda prej potolčemo z lesenim betom, valjarjem za testo ali kladivom za zrezke. Najhitreje in najenostavneje skuhamo hobotnico v loncu na pritisk (za kilogram cca 15 do 20 minut vrenja). Običajno kuhanje zna trajati precej dlje. Meso naj bo toliko zmehčano, da gredo vilice ob vbodu zlahka v debeli konec lovke. Medtem ko se veliki mehkužci kuhajo, razrežemo na nekaj manj kot centimeter debele rezine olupljen krompir (cca 2 do 3 kose srednje velikih krompirčkov po glavi). Olupimo in grobo zrežemo za slabo pest česna. Krompir razporedimo po dnu z oljčnim oljem namaščenega pekača in posolimo. Pekač nato potisnemo v pečico, segreto na 150 stopinj. Kuhane hobotnice vzamemo iz zavretka in jih narežemo na 6 do 8 cm velike kose. Ko je krompir že do polovice pečen, potegnemo pekač iz pečice in na krompir vsevprek položimo kose mesa hobotnice. Potresemo s česnom in sesekljanim rožmarinom, dodamo še na zelo tanke kolobarje narezano limono (bio-eko) in jed po potrebi dosolimo ter popopramo. Prilijemo slabo zajemalko vode, v kateri smo skuhali hobotnice, in pol kozarca belega vina, nato pa roma pekač znova v pečico, kjer ostane, dokler krompir ni mehak. Poleg te stare enostavne jedi se prileže nostalgično obtolčena skleda zelenega radiča, zabeljenega z oljčnim oljem in pravim domačim vinskim kisom, pa seveda kozarec ali tudi več trpkega rdečega vina z obale. In seveda lahko pečete hobotnico tudi brez predkuhanja v pečici, le da bo potem trajalo precej dlje, in če ste začetniki se zna zgoditi, da bo še kar naprej žilavo trda.
Ostali recepti
 
Sreda, 22. Oktober 2014

IŠČEMO NOVE SODELAVCE

PROJEKTNI VODJA ZA MARKETING ZA REVIJO NAVTIKA KAPITAL

Od kandidatov pričakujemo:

  • Poznavanje navtičnega področja
  • Izkušnje na področju trženja
  • Aktivno znanje enega tujega jezika

PONUJAMO stimulativen zaslužek, po uspešno opravljenem poskusnem delu zaposlitev za nedoločen čas, možnost dodatnega nagrajevana, možnost dodatnega izobraževanja.

Vaše prijave pričakujemo v roku 8 dni na naslov Založba Kapital, d.o.o., Titova cesta 8, Maribor – za razpisObiskovalec

Zadnji mali oglasi

Zadnje na forumu

Povezave
Izdelava spletnih strani: Oblikovanje.com, 2005. Vse pravice pridržane. Urednik spletnih strani: Mitja Mitrovič